Tagtik

Belgische bruggen nauwlettend in de gaten gehouden

De tragedie die dinsdagmiddag in het Italiaanse Genua plaatsvond, heeft de hele wereld geshockeerd. De Morandi-brug vlak bij de Italiaanse havenstad Genua is dinsdagmiddag ingestort. Al zeker 42 mensen kwamen hierbij om het leven. Het zogenaamde Polcevera-viaduct is een vierbaansweg waarvan de brug vijftig meter hoog is. Deze stortte dinsdag even voor 12.00 uur in. Een deel van de brug is terechtgekomen op lager gelegen appartementsgebouwen.

In Italië is men druk bezig een schuldige te zoeken voor dit drama. Zo kreeg de architect het al zwaar te verduren. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wijst echter met de vinger naar Europa. "Als externe beperkingen ons ervan weerhouden genoeg uit te geven voor veilige wegen en scholen, dan moet je je toch afvragen of het nog zin heeft die regels te volgen". Salvini vindt dat het Europese begrotingskeurslijf waaraan zijn land moet voldoen, mede verantwoordelijk is voor de instorting van de 50 jaar oude brug.

Maar zou zo'n drama ook in België kunnen plaatsvinden? Het Nieuwsblad stelde deze heikele vraag aan Guido De Roeck, professor emeritus burgerlijke bouwkunde van de KU Leuven.

"Doordat de wapening in het beton zal roesten, zal een brug niet plots bezwijken. Bovendien worden onze bruggen grondig geïnspecteerd en waar nodig hersteld. Een dertigtal bruggen – goed een procent van alle bruggen in Vlaanderen – staat onder verhoogde waakzaamheid. Zij worden vaker dan gemiddeld gecontroleerd tot ze hersteld of vervangen worden", klinken de toch ietwat geruststellende woorden.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad - La Repubblica/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren