Tagtik

Slecht nieuws voor de Vlaamse kievit

Uit een rapport van Natuurpunt Studie blijkt dat slechts één op tien kievitnesten succesvol is. Dreigt de Vlaamse kievit te verdwijnen of kunnen we het tij nog keren?

De kievit is een weidevogel met een zwart-wit verenkleed, een lange dunne kuif en is heel behendig in de lucht. Sinds de eeuwwisseling is de populatie echter gehalveerd en de daling gaat jaar na jaar verder. De reden hiervoor is onder andere het intensiever bewerken van de akkers. Als gevolg daarvan is er te weinig tijd voor de kievit om te broeden en de eerste nesten worden vaak omgeploegd. Ook de tweede nesten gaan verloren, dit door een tekort aan voedsel en door de hoge akkergewassen waartussen de jongen verloren lopen. Uit het onderzoek bleek ook dat het tijdstip waarop het grootste aantal legsels werd gestart minder kans op succes geeft. Tussen eind april en half mei zijn er immers veel kale percelen met pas gezaaide late gewassen. Ook het feit dat er steeds meer zware machines gebruikt worden voor het bewerken van het land zorgen voor het mislukken van de nesten en voor het sterven van de kuikens.

Vroeger kwam de kievit gespreid voor over heel België, maar vooral in uitgestrekte vochtige weilanden van de kustpolders, riviervalleien en in natte heidegebieden van de Kempen. Nadien ging de kievit zich vestigen op akkerlanden. Ze kunnen nu echter niet meer terug naar de graslanden want deze zijn bijna allemaal omgezet in intensieve akkers en de weinige die nog overblijven worden veel te intensief bemest en gemaaid.

Wat kunnen we doen om de daling van het aantal nesten tegen te gaan? Natuurpunt Studie formuleerde vier grote aanbevelingen. Ten eerste moeten de vogels zo vroeg mogelijk kunnen broeden op een veilige plaats. Hierdoor hebben ze voldoende tijd om een nest jongen groot te brengen. Dit kan door de percelen vroeg in het broedseizoen aantrekkelijk te maken voor kieviten.

Ten tweede zouden de nesten moeten gespaard worden bij landbewerking. In Nederland leeft de traditie dat vrijwilligers broedende kieviten opsporen en dat landbouwers de nesten sparen door er vervolgens omheen te rijden tijdens zaai- en ploegwerken.

Ook zouden bepaalde akkers die de voorkeur genieten van kieviten tijdelijk uit productie genomen kunnen worden en als broedzone ingericht kunnen worden. En als laatste dient er best gezorgd te worden voor geschikt kuikenland, dat is nat en bevat veel open grond en best geen hoge gewassen.

Natuurpunt Studie is van mening dat met deze 4 basisprincipes in het achterhoofd, het moet mogelijk zijn voor de Vlaamse Landmaatschappij om in de nabije toekomst een beheerovereenkomst voor landbouwers op maat uit te werken.

(Skwadra by Tagtik/Source: Natuurpunt/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren