Russen proberen bevroren rekeningen in België te ontdooien
Zorgt een oud verdrag tussen de voormalige Sovjet-Unie, België en Luxemburg er nu voor dat gesanctioneerde Russen opnieuw aan het geld kunnen op hun bevroren rekeningen in België? Ze wagen alvast een poging. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op een parlementaire vraag van Ecolo-Kamerlid Samuel Cogolati.
Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 zijn ongeveer 200 miljard euro aan activa van de Russische Centrale Bank geblokkeerd in de Europese Unie. Ongeveer 90 procent van die fondsen wordt vastgehouden bij Euroclear. Dat is een in Brussel gevestigde internationale instelling die effecten in bewaring neemt om transacties met deze effecten af te wikkelen.
De Belgische FOD Financiën is op de hoogte van Russische verzoeken om bevroren rekeningen vrij te geven op basis van het oude investeringsbeschermingsverdrag uit 1989. Dat verdrag zou volgens Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) “elke maatregel die het beheer of genot van investeringen, inclusief financiële tegoeden, bemoeilijkt of onmogelijk maakt” verbieden. De Vriendt vraagt de minister dan ook om meer duidelijkheid over deze situatie.
Volgens het antwoord van Van Peteghem zijn de procedures mogelijk onontvankelijk, omdat het verdrag bedoeld is om investeerders te beschermen en niet om de geldigheid van sancties te betwisten.
(Tagtik/Source: HLN/Illustration: Pixabay)