Cadeaubonnen: zo haal je er alles uit!
Heb je ook een cadeaubon gekregen tijdens de feestdagen? Het is belangrijk dat je de voorwaarden die aan deze bonnen hangen steeds respecteert. Winkeliers mogen zelf voorwaarden koppelen aan hun cadeaubonnen, maar deze moeten steeds ergens vermeld staan. Zo vermelden sommige winkeliers dat hun bonnen niet mogen gebruikt worden tijdens de solden.
Eén of twee jaar geldig
Sommige ketens hebben cadeaubonnen die niet vervallen. De meeste winkels echter kiezen om bonnen te verkopen die maar één jaar geldig zijn. Het is blijkbaar boekhoudkundig niet evident om bonnen die niet vervallen te introduceren. Een winkelketen kan dan niet inschatten wanneer dat bedrag van de bonnen zal ingeruild worden.
Tip: zet in jouw agenda de datum waarop je bon vervalt. Doe dit zowel twee maand voor de vervaldatum als één maand en één week voor de vervaldatum.
Belevenisbonnen
Aan belevenisbonnen, die doosjes waarmee je een activiteit kan plannen, zijn voorwaarden verbonden. Daarom is het soms wel moeilijk om te kunnen reserveren. Lees steeds op voorhand de voorwaarden, zowel die van de uitgever van de bon zelf als die van de partner waarbij je de activiteit wil boeken.
Zo lees je bijvoorbeeld dat het aanbod continu verandert. Zo zijn eigenaars van een restaurant of hotel vrij om klanten met een bon te weigeren omdat ze plaats willen vrijhouden voor gewone klanten zonder bon. Ook kan het dat je de bon op voorhand moet registreren vooraleer je hem kan gebruiken.
Tip: registreer elke bon zo snel mogelijk en probeer al een activiteit vast te leggen. In de voorwaarden staat ook dat elke bon vervalt na twee of die jaar. Je leest er ook of en hoe je de bon eventueel kan verlengen.
Vaste plaats voor je cadeaubonnen
Voorzie een vaste plaats voor je cadeaubonnen en laat deze zeker niet rondslingeren.
Tip: hang ze bijvoorbeeld op je prikbord in de keuken. Zo zie je deze altijd hangen en is de kans groter dat je ze gaat inwisselen.
(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)