Tagtik

'Daarom eten we komende vrijdag massaal pannenkoeken'

Op 2 februari is het Maria-Lichtmis, een christelijk feest. Wat vieren de christenen op die dag? Maar vooral waarom worden er nog steeds in vele huiskamers op die dag pannenkoeken gebakken?

Maria-Lichtmis wordt 40 dagen na de geboorte van Jezus (Kerstmis 25 december) gevierd, op 2 februari dus. Het feest verwijst naar een gebruik ten tijde van Jezus. Volgens de joodse wet moest een pasgeboren jongen 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond (bij meisjes 80 dagen) en te worden toegewijd aan God. Eeuwen later werden op of rond 2 februari vaak ouders met dopelingen uit het voorbije jaar uitgenodigd in de kerk en wijdde men kaarsen die gelovigen mee naar huis konden nemen om hen te behoeden voor onheil. Vandaar dus de naam Lichtmis. Het Franse ‘Fête de la Chandeleur’ en het Engelse 'Candlemas Day' verwijzen naar kaarsen.

Traditioneel worden ter gelegenheid van deze dag pannenkoeken gebakken. Dat wordt op twee manieren verklaard. Twee februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen, de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben…. Een reden te meer dus om je vrijdag aan het bakken te zetten! Smakelijk!

(Tagtik/Source: Kerknet/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren