Tagtik

Gebruik jij strooizout of toch gewoon keukenzout bij gladheid?

Met de eerste sneeuw stellen we ook de eerste gladheid vast. Die wintergladheid bestrijden we door zout te strooien. Zout verlaagt het vriespunt met enkele graden. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooit bestaande sneeuw of ijzel.

Strooizout of keukenzout?
Keukenzout is goedkoper dan strooizout. Waarom dan geen keukenzout gebruiken?

Het agentschap wegen en verkeer van de Vlaamse Overheid gebruikt strooizout. Zij kopen dit in grote hoeveelheden aan waardoor het goedkoper is. Wanneer het een strenge winter wordt, kunnen de prijzen natuurlijk stijgen omwille van schaarste. Je doet er dus goed aan je voorraad al in de herfst in te slaan.

Strooizout is minder verfijnd dan keukenzout en er zit bovendien een antiklontermiddel in. Het kan dus geen klonters vormen als je het in een vochtige ruimte bewaart. Omwille van dit antiklontermiddel, mag je strooizout nooit gebruiken voor bereidingen in de keuken!

Strooizout is wel aangewezen bij lage temperaturen en is minder schadelijk voor het milieu.
Maar als je geen strooizout in huis hebt, kan je gerust keukenzout gebruiken. Je hebt dan iets minder zout nodig om hetzelfde resultaat te bereiken.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren