Is het nu jam, confituur, gelei of marmelade?
Als je de potjes bekijkt in de supermarkt, wordt het echt niet duidelijk wat nu het verschil is tussen jam, confituur, gelei en marmelade. Ook wanneer je deze allemaal zou proeven, word je er echt niet wijzer van. Ze smaken allemaal goed, zijn lekker en je kan ze allemaal gebruiken als beleg op de boterham, op pannenkoeken … maar ook als bijgerecht bij bbq, gourmet en gebraden vlees.
Jam
Komt van het Engelse jam (fijnstampen van fruit) of preserves. Deze bevat zowel fruitsap als vruchtvlees. Jam mag pas jam genoemd worden als er tenminste 35% vruchtenpulp in zit.
Bij de bereiding van jam worden de vruchten in stukjes gesneden of zelfs helemaal tot moes gekookt.
Het is dus meer een tot moes gekookte fruitmassa.
In Nederland en in enkele andere Europese landen wordt jam als confituur beschouwd en andersom.
Wat ze dus in Nederland jam noemen, heet in België confituur. In de winkel wordt er ook geen onderscheid gemaakt.
Confituur
Het woord confituur komt van het Franse werkwoord confire, wat konfijten betekent. Bij de bereiding van confituur worden hele stukken fruit gebruikt al kan het zijn dat bij de bereiding de vruchten wat stuk gaan. De vruchten worden gekookt in een dikke suikersiroop. Confituur is dan ook veel dikker dan jam.
Gelei
Gelei wordt altijd gemaakt van sap. Het is het resultaat van vruchtensap dat ingekookt wordt met suiker. Door het inkoken samen met de suiker verandert het sap in een heldere transparante gelei. Het is wel wat meer werk om gelei zelf te maken, maar gelei is ook fijner van smaak en er zitten geen pitten of velletjes in.
Marmelade
Marmelade wordt gemaakt met de schil van citrusvruchten waardoor het een bitterzoete smaak heeft.
Het is een heldere gelei waarin stukjes fruit ‘zweven’. Marmelade wordt bereid door het fruit eerst in de suiker te marineren en dan samen te koken. Er kunnen ook andere ingrediënten aan toegevoegd worden: vanillestokjes, likeur, geschaafde amandelen …
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)