Koud of warm douchen na het sporten?
Een koude douche … het kan in de zomer zo een deugd doen wanneer we bezweet thuis komen na het sporten. Maar is het ook gezond? Of kiezen we beter voor die warme douche? Warm of koud douchen, het heeft een ander effect op je lichaam.
Koud douchen
Het koude douchen verbetert de bloedcirculatie en remt de oververhitting van je spieren af. Je voelt je snel terug alert omdat er meer bloed wordt gepompt naar je spieren, organen en dus ook je hersenen.
Tevens gaat het de afbraak van spiereiwitten tegen. Door de koude heb je ook minder kans op een ontsteking van vermoeide spieren. Je kan dit vergelijken met een ijskompres op een verstuikte enkel om de zwelling tegen te gaan.
Wacht met douchen tot je niet langer zweet en je gezicht niet meer gloeit. Als je ijskoud water over je verhitte lichaam plenst, dan sluiten de poriën zich meteen en ontsnapt je lichaamswarmte niet. Gevolg: je blijft zweten.
Voor de bibberkousen: start met een lauwe straal en draai geleidelijk de koude kraan steeds meer open.
Je kan ook beginnen met 30 seconden koud water aan het einde van je douchebeurt en vervolgens opbouwen.
Koud douchen heeft ook schoonheidsvoordelen: je haar gaat meer glanzen. Je huid trekt zich samen waardoor ze sterk en strak blijft. En bovendien ook gladder: het koude water sluit de poriën die door de warmte helemaal openstonden. Een ijskoude straal op je billen zou trouwens helpen om cellulitis te bestrijden, omdat de koude de doorbloeding stimuleert.
Opgepast
Een koude douche is echter niet voor iedereen weggelegd. Voor wie last heeft van hoge bloeddruk of hartstoornissen, kan de plotse temperatuurwisseling nefast zijn.
Inspanningsfysioloog Jan Bourgois (UGent) vertelde er in De Standaard dit over: “Hoe kouder het water, hoe intenser de reactie van het menselijke lichaam kan zijn. Sensoren in ons lichaam reageren op die plotse temperatuurdaling met een schokeffect op bloedsomloop, hart, longen en darmen. Zo’n koudeshock kan vrijwel onmiddellijk optreden en in combinatie met hartproblemen en een paniekreactie fataal zijn.”
Warm douchen
Een warme douche werkt ontspannend. Het geeft de spieren rust doordat het de bloedstroom van de spieren naar de huid bevordert. Als je douchekop een speciale massagestraal heeft, kan je deze ook gebruiken om schouders, nek en rug te masseren. Het is bewezen dat een warme douche ervoor zorgt dat je lichaam meer van het ‘liefdeshormoon’ oxytocine aanmaakt en daarbij stress en angsten kan verminderen.
Bij een verkoudheid hydrateert de warme stoom de holten, waardoor al dat slijm niet meer zo vast zit.
Opgepast
Ga na een hete douche niet te snel naar buiten. Het warme water maakt je poriën wijder waardoor je erg vatbaar bent voor een verkoudheid.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)