Tagtik

Carrefour: grote winsten, maar toch ontslagen?

In de Carrefour in Evere, vlak bij de Belgische hoofdzetel van de supermarktketen, hadden de werknemers donderdag al spontaan het werk neergelegd na de aankondiging dat 1.233 jobs op de tocht staan. Kort na de bekendmaking van het nieuws over het sociale bloedbad meldde de christelijke vakbond CNE dat er een staking komt in de hypermarkten in Zinnik, Froyennes, en Haine-Saint-Pierre in Henegouwen. De vestiging van Haine-Saint-Pierre is een van de hypermarkten die volgens de plannen zal worden omgevormd tot een kleinere supermarkt.

Vrijdagochtend zijn echter nog veel meer Carrefourwarenhuizen gesloten gebleven. Maar liefst 24 hypermarkten en 3 supermarkten openden vandaag niet. De meesten situeren zich in Brussel en Wallonië.

Naast de bekendmaking dat meer dan 1.200 jobs zullen verdwijnen, werd ook gemeld dat de hypermarkten in Genk en Luik volledig zullen verdwijnen. De Genkse winkel sluit al in juni.

De politieke partij Groen bekijkt de situatie bij Carrefour met argusogen. Groen wil dat alle grote bedrijven die veel winst maken en toch werknemers ontslaan, alle fiscale voordelen die ze van de overheid verkregen, volledig terugbetalen. Op die manier wil het vermijden dat bedrijven te veel uitbetalen aan hun aandeelhouders en te weinig investeren in hun werknemers.

"Je stelt vast dat winstgevende bedrijven vaak geholpen zijn door de staat, subsidies krijgen voor opleidingen en fiscale kortingen genieten. Wij vinden dan dat het tijd is om ook hier het principe 'voor-wat-hoort-wat' in te voeren. Als je dan vaststelt dat een winstgevend bedrijf zoals Carrefour koud en kil mensen op straat zet, dan denk ik dat er een wetgeving moet zijn die bepaalde geleverde steun kan terugvorderen", zegt Kristof Calvo van Groen bij Radio 1.

(Skwadra and Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren