Meer woningen verkocht via biedingen onder gesloten omslag
De huizenmarkt heeft tijdens de coronacrisis twee volledige maanden stilgelegen. Vastgoedmakelaars merken nu dat er een stevige inhaalbeweging aan de gang is. Er worden bijzonder veel bezoeken gepland voor huizen en appartementen tot 400.000 euro. Er worden zoveel boden uitgebracht op bepaalde huizen dat kandidaat-kopers steeds vaker wordt gevraagd om te bieden onder omslag. Maar wat houdt dat precies in?
"We hebben gemerkt dat er een forse inhaalbeweging is ingezet op de vastgoedmarkt. Heel wat kandidaat-kopers zijn tijdens de lockdown op hun honger blijven zitten omdat ze twee maanden lang geen vastgoed konden bezichtigen. Nu dat wel weer mag, willen velen overgaan tot een aankoop, waardoor er plots veel kandidaat-kopers zijn.", zegt Bart Van Opstal van de Notarissenfederatie. Het zijn dan vooral relatief betaalbare huizen en appartement in binnensteden die gegeerd zijn. Volgens Sylvie Doggen, advocaat gespecialiseerd in onroerend goed, krijgen verkopers vaak tientallen tot honderden kandidaat-kopers over de vloer.
Zo een situatie is natuurlijk onhoudbaar. Het zet de verkoper in een luxepositie, want kandidaat-kopers gaan boven de vraagprijs bieden. Als verschillende kandidaat-kopers zich bereid tonen om de vraagprijs te betalen, vragen verkopers nu vaak om een bod te doen onder gesloten omsag. Op die manier proberen ze zoveel mogelijk uit de verkoop te halen.
Volgens advocaat Doggen mag zo een gesloten omslag letterlijk worden genomen. "Als kandidaat-koper schrijf je een brief met daarin een exact bedrag dat je wil betalen en die brief stop je in een enveloppe die je dichtplakt. De verkoper verzamelt vervolgens de omslagen van alle kandidaat-kopers en opent die pas op het einde van de vooraf afgesproken biedperiode. Als de omslagen op die vooraf bepaalde datum worden geopend, wordt gekeken welke kandidaat-koper het hoogste bedrag heeft geboden. Maar daarna is het nog altijd aan de eigenaar om te beslissen welk bod hij aanvaardt”, zegt advocaat Doggen.
Volgens Van Opstal is het wel belangrijk om goed na te denken voor je een bod uitbrengt. Een bod is namelijk altijd bindnen. "Zo kan je best vooraf goed bekijken wat je financiële mogelijkheden zijn en hoeveel je eventueel kan lenen bij de bank.", klinkt het.
Als je het hoogste bod hebt uitgebracht, is het echter nog niet zeker dat je ook het winnende bod hebt uitgebracht. De verkoper heeft altijd het laatste woord. Hij bepaalt aan wie hij verkoopt. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS)