Tweedehandswinkels boomen door de crisis
Door de huidige crisis gaan mensen meer tweedehandswinkels opzoeken. Wij kopen en verkopen onze spullen meer op tweedehandsplatformen.
De Inspecteur op Radio 2 ging eens polsen bij kringwinkels, 2dehands.be én rommelmarktorganisaties.
Huisraad en kleren per kilo
Mensen hebben sneller de reflex om tweedehands te denken. In de tweedehandswinkels (kringwinkel en andere) is het absoluut drukker en stijgt de verkoop van functionele dingen zoals huisraad en textiel. Zeker de verkoop van kledij per kilo boomt.
Overschotjes
Kringwinkels stellen vast dat de kwaliteit van de spullen die mensen binnenbrengen daalt. Het zijn ‘overschotjes’ die mensen eerst zelf probeerden te verkopen die ze dan binnenbrengen.
2dehands.be
Dat mensen in crisis eerst geld proberen te verdienen door zelf te verkopen op tweedehands.be, of Vinted of op rommelmarkten, bevestigt Aleksandra Vidanovski van 2dehands.be, bij Radio 2. “Het afgelopen jaar is er meer gekocht en verkocht op ons platform: 44 procent heeft iets verkocht versus 42,9 procent vorig jaar en 37,8 procent heeft iets gekocht in vergelijking met 35 procent het jaar ervoor. Dat is een lichte stijging maar die zal alleen maar toenemen.”
Op zoek naar houtkachel op 2dehands.be
De zoekterm ‘houtkachel’ werd de afgelopen drie maanden maar liefst 275.000 keer ingetikt. Dat is 3 keer zoveel als vorig jaar in dezelfde periode. Mensen zochten naast pellet- en houtkachels, bovendien ook naar zaken die ze normaal gezien niet zoeken in de zomer: zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.
Stijgen binnenkort ook de prijzen voor tweedehands?
De energiecrisis zal sowieso een impact hebben op de kosten en de werking van de kringwinkels.
Ook bij de overdekte rommelmarkten zullen de kosten van de werking stijgen. Gevolg: prijsstijging van de standplaatsen om die energiekosten te dekken en bijgevolg zullen standhouders dan ook meer vragen voor hun spullen.
(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)