Tagtik

Orkaan Idai: nog steeds 350.000 mensen in gevaar

Maar liefst 350.000 mensen zijn op dit moment in gevaar. "Een enorme bruine zee van modder, waaruit hier en daar gebouwen en bomen steken", beschrijft NOS- en VRT-correspondent Bram Vermeulen de situatie nadat hij kon landen in de stad Beira, in het noorden van Mozambique. "We zagen geen huizen, geen dorpen meer, maar alleen dat modderige water toen we de stad naderden."

De schade in de havenstad Beira is het zwaarst. "De daken zijn van huizen gerukt en er liggen vliegtuigen die tijdens de orkaan zijn neergestort. Vrachtwagens zijn omver geblazen als speelgoedautootjes", doet Vermeulen zijn verhaal bij Nieuws en Co op de Nederlandse televisie.

Hallucinante beelden bereiken ons waarop inwoners van Mozambique, Malawi en Zimbabwe te zien zijn die op daken schuilen in een poging te ontkomen aan de modder- en waterstromen die alles op hun pad meesleuren. "Op andere plekken staat het water zo hoog, dat er geen schuilplekken meer over zijn. Het regent er nog steeds en de verwachting is dat het waterpeil de komende dagen verder stijgt", zegt journalist Bram Vermeulen die ter plaatse is.

Reddingsoperaties komen stilaan tot stand, maar dat verloopt heel moeizaam doordat de wegen onbegaanbaar zijn en de stroom er is uitgevallen. Hierdoor zijn wel hele dorpen afgesloten van de buitenwereld. Reddingsoperaties met helikopters lijkten dan ook op dit moment de enige oplossing voor de vele mensen die getroffen zijn door de orkaan en nu nog steeds niet in veiligheid verkeren. Proper drinkwater is enorm schaars geworden in Mozambique, Malawi en Zimbabwe.

Stilaan kan het eerste puin geruimd worden, waardoor nu pas duidelijk wordt hoe erg deze ramp wel is. Dit zorgt er ook voor dat hulporganisaties pas later in actie schoten. "De Verenigde Naties hebben het nu al over misschien wel de grootste natuurramp ooit op het zuidelijk halfrond. Het probleem is dat we dat nog niet precies kunnen vaststellen", zegt Vermeulen.

Het Rode Kruis en andere hulpverleningsorganisaties zijn volop bezig met geld in te zamelen om hulpgoederen ter plaats te krijgen. Dat geld is onder meer bestemd voor waterzuiveringstabletten, dekens en matrassen, voedsel en medische hulp. Zo helpt het Rode Kruis ook bij het opsporen van vermisten en de berging en identificatie van omgekomen slachtoffers.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC - Twitter - NOS - VRT NWS/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren