Thunbergs zeiltocht vervuilender dan vlucht naar New York
Het Zweedse klimaaticoon Greta Thunberg is met een zeilboot onderweg van het Engelse Plymouth naar het Amerikaanse New York, waar ze in september de klimaattop van de Verenigde Naties zal bijwonen. Na deze top zal ze verder zeilen naar Chili, waar ze begin december in Santiago ook de jaarlijkse VN-klimaatconferentie zal bijwonen.
De Scandinavische tiener neemt bewust het vliegtuig niet wegens de grote CO2-uitstoot. Om haar oversteek klimaatneutraal te doen, vaart Thunberg mee met de Maliza II, een zeiljacht dat zelf stroom opwekt met zonnepanelen en onderwaterturbines, om tijdens de twee weken durende reis basisbehoeftes in te vullen. Er zijn ook geen vaste douche en toilet.
Maar wat blijkt nu: Thunberg zal met haar zeiltocht over de Atlantische Oceaan meer CO2 uitstoten dan mocht ze met het vliegtuig naar New York zijn gereisd. Dat schreef Die Tageszeitung vorige week.
De zeilreis zelf gebeurt misschien wel klimaatneutraal, maar eenmaal aangekomen in de Verenigde Staten moet de boot, die eigendom is van miljonair Pierre Casiraghi, zoon van Caroline van Monaco, worden teruggebracht naar het Europese vasteland. Daarvoor zullen vijf bemanningsleden worden overgevlogen. Dat zei een woordvoerder van Boris Herrmann, de ervaren zeiler die Thunberg en haar vader naar de VS brengt, aan de Duitse krant. Daarvoor zouden dus zes vluchten nodig zijn, in plaats van twee, als Thunberg en haar vader gewoon het vliegtuig hadden genomen.
Thunberg en haar team weerleggen de kritiek echter handig. "We hebben de reis heel snel aan ons schema moeten toevoegen, met als gevolg dat twee mensen naar de VS moeten vliegen om het zeiljacht terug te brengen", zei woordvoerder Holly Cova aan het Duitse blad Der Spiegel. Bovendien worden de emissies van de vluchten volledig gecompenseerd door geld te schenken aan organisaties die elders CO2 besparen. Daardoor zullen nu evenveel vluchten nodig zijn als in het geval dat Thunberg en haar vader waren gevlogen.
Het team van Thunberg legt met deze heuse trip een belangrijk euvel bloot, namelijk dat het anno 2019 nog helemaal niet zo vanzelfsprekend is om op een zo klimaatneutraal mogelijke wijze de oceaan over te steken.
(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)