Gedaan met radarcontroles op Belgische wegen?
Het Vias-Instituut heeft in België een studie uitgevoerd waaruit blijkt dat bestuurders die uitgerust zijn met waarschuwingssystemen voor flitsers, paradoxaal genoeg bijna 50% meer boetes krijgen per afgelegde kilometer dan degenen die deze niet hebben.
Ongeveer 37% van de Belgische automobilisten maakt regelmatig gebruik van dit type apparaat, dat zeer wijdverspreid is en de locatie van flitsers en andere politiecontroles signaleert. Uit het onderzoek blijkt dat deze automobilisten eerder geneigd zijn te denken dat het overschrijden van de snelheidslimiet geen gevaar met zich meebrengt als de weg vrij is en er geen snelheidscontroles zijn.
Bovendien kunnen de visuele en hoorbare waarschuwingen van deze apparaten leiden tot afgeleid rijgedrag, terwijl het gebruik van deze systemen een negatieve invloed kan hebben op de alcoholgerelateerde handhaving doordat bestuurders onder invloed van route kunnen veranderen om politiecontroles te omzeilen.
Deze conclusies in acht genomen, beveelt het Vias dan ook aan om deze systemen in België te verbieden en zo het land op één lijn te brengen met de maatregelen die al van kracht zijn in Zwitserland en Duitsland. Dit voorstel heeft tot doel de verkeersveiligheid te versterken, in lijn met de doelstelling om het aantal doden op de Belgische wegen tegen 2030 terug te brengen tot 320.
(Tagtik/Source: agencies/Illustration: Pixabay)