Mode: Matthieu Blazy neemt het over van Karl Lagerfeld bij Chanel
Voor de grote luxehuizen is het ontzettend belangrijk om belichaamd te worden door een sterke, getalenteerde persoonlijkheid.
De grote namen in luxe maken regelmatig de naam van hun nieuwe artistiek directeur bekend, soms discreet, soms met veel tamtam. Gelukkig kan het ook een vrouw zijn, zoals de feministische Maria Grazia Chiuri, die momenteel aan het roer staat van Dior na zeventien jaar bij Valentino naast Pierpaolo Piccoli. Een paar dagen geleden werd een ander gerucht officieel bevestigd. Na tien jaar aan het roer te hebben gestaan bij Maison Margiela, heeft de Britse ontwerper John Galliano zijn koffers gepakt. We weten nog steeds niet wie hem zal vervangen, maar zoals gewoonlijk vliegen de geruchten in het rond. Naar onze bescheiden mening, en dit is zoveel als een wens, verdient de kandidatuur van de Belg Glenn Martens zeer speciale aandacht. Niet alleen is hij perfect bekend met de wereld van Martin Margiela (die zijn bedrijf in 2009 verkocht), maar hij werkt ook al voor Diesel, een ander merk van Renzo Russo, de huidige Italiaanse eigenaar van Margiela. Wat dat betekent? Dat valt nog te bezien!
Maar laten we terugkeren naar de benoeming van de Frans-Belgische Matthieu Blazy bij Chanel. Zoals vaak het geval is bij het grote huis aan de Rue Cambon in Parijs, is de keuze er een van discretie. Terwijl Coco Chanel geen vreemde was van achterklap en dubieuze vriendschappen, hebben de broers Alain en Gérard Wertheimer altijd onnodige publiciteit en schijnwerpers vermeden. Ze geven er altijd de voorkeur aan om discreet weg te glippen aan het einde van de shows voor dit merk, waarvan ze nog steeds mede-eigenaar zijn. Er zijn maar heel weinig foto's van hen. Een zeldzaamheid!
Matthieu Blazy studeerde in 2007 af aan La Cambre Mode/s/ in Brussel en begon zijn carrière bij Raf Simons en vervolgens bij Maison Margiela, met name voor de Artisanal-collectie, een poging om het concept van couture te moderniseren. Sinds 2021 helpt hij Bottega Veneta, een van oorsprong Venetiaans huis dat deel uitmaakt van de Kering-groep, niet alleen om zijn aura terug te krijgen, maar ook om de verkoop aanzienlijk te verhogen. Bottega Veneta maakte het vertrek van Matthieu gistermiddag laat officieel, op een beschaafde en hoffelijke manier, voordat Chanel zijn inductie vroeg in de avond officieel maakte.
Zonder te overdrijven is de Frans-Belgische Matthieu Blazy lang niet de eerste die een sfeer van de Lage Landen naar Chanel brengt. In 2006 overtuigde Laetitia Crahay, ook een alumna van La Cambre Mode/s/, Karl Lagerfeld eindelijk om haar aan te nemen. Ze ging 10 jaar lang over het beheer van sieraden en accessoires. Daarna vervoegde ze haar vriend Anthony Vaccarello bij Saint Laurent. Andere Belgen hebben ook bijgedragen aan het Chanel-bouwwerk. De Antwerpse make-up artist Peter Philips bracht ook zo'n tien jaar lang zijn visie op de make-up van Chanel. Hij bedacht zelfs een efemeer palet met de naam “Les Belges”! Hij werkt nu voor Christian Dior.
De productie van de modeshows van Chanel wordt al jaren toevertrouwd aan Etienne Russo en Villa Eugénie, een ander Belgisch bedrijf. De enige groep die ooit live heeft opgetreden tijdens een modeshow van Chanel in het Grand Palais, in 2002, heet Vive La Fête en komt uit Gent. Ze speelden enkele van hun electrorocknummers, zoals het denderende 'Attaque Surprise' en, als ik het me goed herinner, een waanzinnige cover van 'Je t'aime moi non plus', het beroemde duet tussen Gainsbourg en Birkin.
Het allerbeste gewenst voor Matthieu Blazy bij Chanel!
(AK - Photos : © Catwalkpictures)
Foto's: (1) Matthieu Blazy begroet het publiek aan het einde van de lente-zomer 2025 show van Bottega Veneta in Milaan (Italië) op 21 september 2024 en (2) De finale van de Chanel lente-zomer 2025 show voor de terugkeer naar het Grand Palais in Parijs (Frankrijk) op 1 oktober 2024.