Tagtik

"Ongeziene Russische inmenging" in referendum Moldavië

Het referendum dat in Moldavië werd gehouden over de toetreding tot de Europese Unie is tot op het laatste moment spannend gebleven. Het "ja" won met een zeer kleine marge. Er zijn sterke vermoedens van een grote Russische inmenging.


"Bewijs het maar" is de reactie van Rusland, bij monde van Dmitri Peskov, op de beschuldigingen van de pro-Europese Moldavische president Maia Sandu. Zij beweerde dat het referendum over het lidmaatschap van Moldavië van de Europese Unie was bezoedeld door buitenlandse inmenging om de stemming naar een "nee" te leiden. Het werkte bijna. Het "ja" tegen het vastleggen van de Europese doelstelling in de grondwet won met slechts 50,3% van de stemmen. Moldavië was afgelopen juni al begonnen met de toetredingsprocedures.


Als Maia Sandu in november wordt herkozen, zal Chișinău officieel en onverbiddelijk toenadering zoeken tot het Westen, ondanks "aanvallen van tientallen miljoenen euro's, leugens en propaganda", aldus de autoriteiten van het land. Zij hebben het over manoeuvres van het Kremlin en zijn aanhangers in Moldavië. De politie heeft sinds het begin van het jaar huiszoekingen gedaan en mensen gearresteerd die beschuldigd worden van het verstoren van de verkiezingen. 


Er zijn met name vermoedens van corruptie waarbij op slinkse wijze een enveloppe van tussen de 50 en 100 euro werd betaald om 'nee' te stemmen. Het geld zou afkomstig zijn uit Rusland, maar ook van de oligarch Ilan Shor, die zijn toevlucht heeft gezocht in Moskou. Ondanks een grote opkomst bij de stembureaus die in Moskou waren opgezet voor Moldavische burgers in Rusland, was het de andere diaspora die de stemming zou hebben doen kantelen.

Moldavië is een klein, door land ingesloten land dat grenst aan Roemenië, dat lid is van de EU en de NAVO, en aan Oekraïne. Bovendien is een oostelijk deel van het grondgebied, het pro-onafhankelijke Transnistrië, momenteel bezet door Russische troepen.


Op 3 november wordt de toekomst van het land opnieuw bepaald in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Tijdens de 1e ronde op 20 oktober 2024, die tegelijk met het referendum werd georganiseerd, won het huidige pro-Europese staatshoofd Maia Sandu (42% van de stemmen) van de pro-Russische kandidaat Alexandr Stoianoglo (26%). De winnaar van de volgende verkiezing wordt president en zal de allianties van Moldavië en zijn 3 miljoen inwoners bepalen.

(Fausto with Olivier Duquesne/Source: AFP, Le Soir, De Standaard/Picture: © picture alliance/dpa | Fabian Sommer)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren