21 minuten voor traject Brussel-Schiphol? Het zou kunnen!
Hebt u al gehoord van een hyperloopnetwerk? Bij een hyperloop worden goederen in een zogenoemde ‘pod’ vervoerd in buizen waar de luchtdruk fors verlaagd is. Daardoor is de weerstand ook veel lager en kunnen veel hogere snelheden gehaald worden. In de Verenigde Staten doet Elon Musk al jaren onderzoek naar het systeem waarbij goederen (en mensen) in een vacuüm buizensysteem met snelheden tot wel 1.000 kilometer per uur verplaatst worden, en na Nederland en Frankrijk wil Vlaanderen onderzoeken of er ook hier hyperloops kunnen geïnstalleerd worden.
De hyperloops bieden een ongelofelijk snel alternatief voor enorm veel transport dat nu nog over de weg of het water gebeurt. Vlaams minister van Innovatie wil nu ook op die trein springen en laat onderzoeken of er in Vlaanderen ook zulke hyperloops kunnen komen. Volgens Crevits zou de infrastructuur voornamelijk bovengronds liggen en waar nodig even onder de grond kunnen gaan.
"Van Brussel naar Schiphol, een traject waar je vandaag in het beste geval net geen 2 uur over doet, herleiden tot 21 minuten, dat is fantastisch", zegt Crevits. "De mogelijkheden van het Hyperloop systeem zijn fenomenaal. Het is nog toekomstmuziek, maar dat zou een belangrijke stap zijn om het goederentransport over de weg terug te dringen", stelt Crevits, die meldt dat ze de opdracht gegeven heeft aan VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen, om te onderzoeken wat de mogelijkheden in Vlaanderen zijn.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Facebook Hilde Crevits)