"Belg snakt naar vakantie, maar corona blijft spelbreker"
De zomer staat voor de deur en dat betekent voor heel wat Belgen hét sein om op vakantie te trekken, ook dit jaar. De pandemie bezorgt de Belg wel kopzorgen. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in mei door studiebureau Indiville in opdracht van Touring bij duizend Belgen.
Uit de vakantiebarometer van Touring reisbijstand blijkt dat de Belg ook in 2021 verschillende keren op vakantie hoopt te kunnen gaan. 65 procent wil op reis naar het buitenland, 45 procent wil in eigen land een vakantie doorbrengen. Meer dan 4 op de 10 reizigers laten hun vakantieplannen afhangen van de vaccinaties.
De onzekere coronatijden zorgen er wel voor dat de Belg zijn boeking pas later plaatst. Vorig jaar had 62 procent in mei zijn reis al vastgelegd, dit jaar nog maar de helft (31 procent). 19,7 procent blijft gewoon thuis, maar bij mensen die zich niet willen laten vaccineren of het nog niet weten, loopt dit cijfer fors op (tot 37 procent). Juli (46 procent) blijft de populairste maand, maar september (39 procent) wordt bijna even populair als het hoogseizoen, ten koste van de maand juni (17 procent). Veel mensen zien het immers niet zitten om bij thuiskomst eerst nog in quarantaine te moeten en daar vakantiedagen aan op te offeren en wachten daarom de evolutie van het virus en de toegankelijkheid van hun reisbestemming af. Daarnaast zijn de grootste bekommernissen van de reizigers besmet worden met corona (35 procent) en in quarantaine moeten (34 procent), maar ook ziek worden op vakantie (34 procent) blijft een kopzorg. Voor een ongeval (27 procent) zijn we dan weer iets minder bekommerd dan voordien. Maar liefst 69 procent van de ondervraagde Belgen kiest trouwens voor de wagen als vervoermiddel. Het gebruik van de fiets en de mobilhome gaat er licht op vooruit, net als de trein. Maar het vliegtuig (32 procent) wordt nog altijd maar half zo vaak gekozen als voor de pandemie.
(Skwadra by Tagtik/Source: Touring/Illustration picture: Unsplash)