"Bewoners woonzorgcentra moeten altijd bezoek kunnen ontvangen"
De afgelopen maanden waren met momenten bijzonder eenzaam voor ouderen die in een woon- en zorgcentrum verblijven. Bezoek was er wekenlang verboden uit vrees voor het coronavirus en dat heeft een negatieve invloed gehad op het welzijn en de gezondheid van de bejaarden. Vele bewoners kwijmden weg van de eenzaamheid, desondanks de ongelofelijke inzet van het personeel ter plaatse. Om onmenselijke situaties als deze in de toekomst te vermijden, heeft de de coronacommissie in het Vlaams Parlement 95 concrete aanbevelingen opgesteld. Vandaag buigt de commissie welzijn zich over de opvolging van die aanbevelingen. In de coronacommissie was er brede consensus over: bij een tweede golf moet er meer aandacht zijn voor het welzijn van bewoners van woonzorgcentra. Bewoners mogen nooit meer worden afgesloten van de buitenwereld, zo stelden de commissieleden.
"Bewoners van woonzorgcentra moeten ten allen tijde bezoek kunnen ontvangen", dat zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V). Dat bewoners van woonzorgcentra nooit meer afgesloten mogen zijn van de buitenwereld, was één van die concrete aanbevelingen. "Toch grijpen woonzorgcentra nog steeds naar de tool van het bezoekverbod. Het bezoekverbod tijdens de eerste golf was er omdat er in maart onvoldoende beschermingsmateriaal was. Nu is het een andere situatie", zegt het parlementslid.
Volgens de huidige richtlijnen van de taskforce is bij een (vermoeden van) uitbraak in én de gemeente én de voorziening of een besmetting in de voorziening een uitzonderlijk en tijdelijk bezoekverbod nog steeds mogelijk. "We zien dat woonzorgcentra hier in de praktijk vanuit veiligheidsoverwegingen naar teruggrijpen. De impact op het welzijn van de bewoners is echter enorm groot. Daarom vind ik zo’n bezoekverbod, zelfs al is het maar tijdelijk, disproportioneel", zegt Schryvers, "Het mag ook niet dat bewoners in angst leven over een mogelijk nieuw bezoekverbod als er een besmetting zou worden vastgesteld."
Dat het recht op bezoek moet gegarandeerd worden, betekent volgens Schryvers niet dat er geen strikte voorwaarden aan verbonden kunnen worden, zoals het gebruik van beschermingsmateriaal, de strikte toepassing van veiligheidsmaatregelen en omstandige informatie aan bezoekers. "Wanneer zich toch een uitbraak voordoet, kan bezoek ook gelimiteerd worden tot één mantelzorger per bewoner, maar dan enkel voor de duur die nodig is om de besmettingen in het woonzorgcentrum in kaart te brengen. En dat kan nu toch al veel sneller dan tijdens de eerste golf", aldus Schryvers. Het parlementslid beseft dat de bezoekregelingen ook impact hebben op de mensen die werkzaam zijn in de zorg. "Het spanningsveld tussen de veiligheid en het welzijn van bewoners en personeel zet veel directies onder druk. De bijzondere maatregelen zijn voor de personeelsleden ook zeer arbeidsintensief. Daarom is het ook belangrijk dat bezoekers het belang van deze maatregelen inzien en deze effectief opvolgen." Ook bevoegd minister Wouter Beke liet al verstaan de huidige bezoekregeling in woonzorgcentra te willen herbekijken.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)