Blijven scholen gesloten als ze opvang en lessen niet kunnen combineren?
Scholen die een gedeeltelijke heropening niet kunnen combineren met de opvang van andere leerlingen en het afstandsonderwijs, kunnen samen met hun gemeentebestuur een andere oplossing uitwerken. De Vlaamse ministers van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en van Welzijn Wouter Beke (CD&V) hebben daarover dinsdag een akkoord gesloten.
Al sinds de start van de coronacrisis in ons land en de lessen opgeschort werden, voorzien de scholen opvang voor kinderen wiens ouders een cruciaal beroep uitoefenen, of kinderen die echt nergens anders terecht kunnen. Sinds deze week kunnen ook ouders die opnieuw buitenshuis moeten gaan werken en geen veilig opvangalternatief hebben, aankloppen bij de school van hun kinderen.
Vanaf 15 mei zullen de kinderen van enkele leerjaren opnieuw lessen volgen op school. De opvang moet echter ook nog steeds georganiseerd worden op school én het afstandsonderwijs gaat ook gewoon verder. Dat stelt enkele scholen voor een gigantische operationele uitdaging. Daarom beslisten de Vlaamse ministers dat scholen die dit moeilijk kunnen organiseren, in samenspraak met hun gemeentebestuur bijkomende en haalbare oplossingen kunnen uitwerken.
"We doen het maximaal mogelijke, maximaal veilig"
Wanneer het eigen personeel en de infrastructuur van de scholen niet volstaat, kunnen andere opvangalternatieven bekeken worden. De Vlaamse regering voorziet de nodige financiering. Wanneer er dan nog geen oplossing gevonden wordt, zal de school haar heropstart herbekijken. Zo kunnen er bijvoorbeeld voor minder leerjaren fysieke lessen georganiseerd worden.
"Het moet haalbaar blijven voor de scholen", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. "De scholen krijgen veel taken toebedeeld, maar hun eerste taak blijft kwaliteitsvol lesgeven. We doen het maximaal mogelijke, maximaal veilig."
(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)
GroenLinks is vastberaden om Brussel terug aan de Brusselaars te geven, hun goed recht. Met telewerken en verdere decentralisatie moeten we dat maar laten gebeuren. Bye bye Belgium.