Child Focus wil aandacht voor parentale ontvoeringen
Kinderen die door één van hun ouders worden ontvoerd naar het buitenland, staan er later vaak alleen voor en hebben het gevoel dat er niet naar hun belangen geluisterd wordt in de rechtbank. Daar wil Child Focus iets aan doen.
Vorig jaar behandelde Child Focus in ons land 409 dossiers van zogenaamde 'internationale kinderontvoering'. "In 275 gevallen vond de ontvoering ook echt plaats. In 134 zaken konden we bemiddelen. Dat is voor ons de tweede grootste categorie van vermiste kinderen", zegt Hilde Demarré, beleidsmedewerker bij Child Focus , in De ochtend op Radio 1.
Maar waarom ontvoeren ouders hun eigen kinderen naar het buitenland?
"Het gaat vaak om ouders die terugkeren naar hun land van oorsprong, maar het kan ook zijn dat zij een nieuwe job of een nieuwe partner hebben gevonden in het buitenland", legt Demarré uit. "Vaak gebeurt het na een conflict in het gezin, omdat een ouder het gevoel heeft dat de band met België te klein is, of omdat ze heimwee hebben naar het land van herkomst."
Child Focus klaagt aan dat kinderen te weinig worden betrokken in de gerechtelijke procedure achteraf. Child Focus werkte immers mee aan een onderzoek van vonnissen uit 17 lidstaten van de EU. Daaruit bleek dat slechts in de helft van de procedures na een kinderontvoering het belang van het kind in overweging werd genomen door de rechter.
Niet gehoord in de rechtbank
"In de bijna 1.000 vonnissen die we hebben bekeken, werden de kinderen maar in een kleine 200-tal gehoord", aldus Child Focus. Vaak gebeurt dat niet, omdat de rechter hen te jong of niet matuur genoeg vindt, zegt Child Focus. Toch is het volgens het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind een recht van elk kind om minstens de kans te krijgen om gehoord te worden.
(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Pixabay)