Covid-klachten aanpakken met de juiste voeding
We kennen ondertussen allemaal wel de symptomen van covid-19: geurverlies, kortademigheid, hoesten. Maar wist je dat ook maag en darmen kunnen aangetast zijn met als gevolg misselijkheid en diarree? Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze voeding een rol kan spelen tijdens het herstel na een covid-19-infectiee en alzo de revalidatie ondersteunen.
"Net als bij een griep kan ook bij een covid-infectie de darmflora aangetast raken, wat gevolgen heeft voor de spijsvertering en voor het functioneren van andere organen zoals longen en hersenen", vertelt voedingsdeskundige en diëtiste Christine Tobback in Plus Magazine. "Een aangetaste darmflora heeft ook gevolgen voor het darmslijmvlies dat geïrriteerd kan raken, waardoor voedingsstoffen minder goed opgenomen worden en toxische stoffen die niet thuishoren in ons lichaam, ontstekingsreacties kunnen veroorzaken of versterken. Ook de aanmaak van gunstige stoffen door de darmbacteriën wordt lastiger. Zo kunnen de darmen hun beschermende functie als onderdeel van het immuunsysteem minder goed vervullen. Vandaar dat het herstel best start door de darmflora weer op te krikken."
Belangrijk is dat ons lichaam de nodige eiwitten, koolhydraten, vetten, vocht, mineralen en vitamines terug kan opnemen, want deze voorraden hiervan zijn in ons lichaam uitgeput.
Proteïnen
"Eiwitten zijn essentieel voor de aanmaak van o.a. antistoffen, enzymen en hormonen. Je haalt ze best uit verschillende bronnen, zowel dierlijke als plantaardige."
Eiwit-shakes kunnen een interessant alternatief zijn. Ook hier is variatie een troef. Maak je shake door plantaardige melkdranken zoals rijst- en sojadrank onderling te mengen of te mixen met koemelk. Variatie brengt niet alleen extra bouwstoffen bij, maar verkleint ook de kans op intoleranties. Wanneer je lichaam verzwakt is, kan je zo'n reacties best missen. Pas dat variatie-principe ook toe bij de keuze van groenten, fruit en granen. Mix in eenzelfde bord bijvoorbeeld telkens verschillende soorten zoals quinoa en rijst, of ebly met gierst. Je maaltijd wordt in een klap interessanter, kleurrijker en rijker aan nutriënten."
Sugar rush
"Na een zware infectie zijn de glycogeen (suiker) reserves in de spieren en de lever uitgeput. Om die reserves aan te vullen, mijd je best het fenomeen van de bloedsuikerschommelingen. Die pieken en dalen van de bloedsuiker maken de opslag lastig en vertragen zo je herstel. Je zal je net langer moe blijven voelen.
Verse voeding
Voor je darmflora is het belangrijk om bewerkte voeding te weren en zoveel mogelijk vers te koken. Een maaltijdsoep met groenten en wat gekookte rijst of aardappelen met gestoomde groenten zijn eenvoudig te maken.
Beweging
Indien het lukt, probeer je dagelijks wat te bewegen. Wanneer dit nog niet aan de orde is, zijn ademhalingsoefeningen ook prima.
(Skwadra by Tagtik/Source: Plus Magazine/Illustration picture: Unsplash)