Deze do's en don'ts na vaccinatie check je best even
Wat doe je beter wel of niet voor en na je vaccinatie?
Gevaccineerd, joepie!! Maar mag ik nu snel een glaasje champagne? Zou een rondje joggen helpen om het vaccin beter te verspreiden in het bloed? Wat neem ik best als ik bijwerkingen krijg? …
Een glaasje drinken? De dag voor je vaccinatie vier je volgens professor toxicologie Jan Tytgat best niet té hard. “Als je de dag van je prik met een kater kampt, zou je de eventuele bijwerkingen van het vaccin en de effecten van een kater door elkaar kunnen halen. Mogelijk kunnen ze elkaar zelfs versterken.” Voor wie zwaar drinkt, zijn er mogelijk wel implicaties. “Bij mensen die kampen met alcoholisme zien we veranderingen in de enzymen ter hoogte van de lever. Dat heeft een negatieve invloed op de immuniteit. Het vaccin gaat dus mogelijk minder goed werken, maar dat mag je niet tegenhouden: ga die prik halen.”
Paracetamol nemen? “Paracetamol is niet alleen een pijnstiller, maar ook een koortswerend en ontstekingsremmend middel”, zegt professor Tytgat in Het Nieuwsblad. “Deze generatie vaccins kan wat pijn in de bovenarm veroorzaken. Een paracetamol lijkt dan een logische reflex. Of dat een impact heeft op de effectiviteit, is niet bestudeerd. Maar doorgaans zijn kleine nevenwerkingen een goed teken dat het vaccin aanslaat. Als je er niet al te veel last van hebt, zou ik het persoonlijk uitzweten. Kwestie van zeker te zijn.”
Gaan lopen om het vaccin in mijn arm te ‘verspreiden’? “E komt geen noemenswaardige hoeveelheid vaccin in je bloed terecht”, zegt professor Isabel Leroux-Roels in Het Nieuwsblad. “Het blijft een tijdje in je armspier, vandaar dat die soms wat pijn doet. Van daaruit gaat het via de spiercellen naar de lymfeklieren, onder de oksel en het sleutelbeen. Daar worden stukjes vaccin ‘gepresenteerd’ aan de cellen die antistoffen moeten worden.” Sporten kan dus zeker geen kwaad, maar voor de effectiviteit van het vaccin moet je het niet doen. Luister vooral naar je lichaam en doe niet al te gek.
Kan ik een jointje roken? “De effecten van drugs op vaccinaties worden doorgaans niet echt bestudeerd”, zegt professor Geert Leroux-Roels. “Zware gebruikers worden geweerd uit grote klinische studies. Vooral omdat die mensen veelal niet in staat zijn om zich te houden aan het strikte schema nodig voor zo’n onderzoek, niet omdat die producten incompatibel zijn met de vaccins.” De studies naar de effecten van THC – de actieve bestanddelen in cannabis – op vaccins zijn dus bijzonder dun gezaaid. Een studie uit 2017 naar de effectiviteit van een hepatitis B-vaccin bij regelmatige cannabisgebruikers kon geen verschillen noteren met de controlegroep.
(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)