Tagtik

"Erken meer moskeeën om salafisme in te perken"

Door meer moskeeën te erkennen, kan het oprukkende salafisme ingeperkt worden. Deze op het eerste zicht contradictorische mening komt van de Gentse imam Khalid Benhaddou. Hij verduidelijkt vandaag in De Standaard zijn visie.

Ook in België bedreiging
In Nederland is ophef ontstaan nadat uit onderzoek van de krant NRC en het televisieprogramma Nieuwsuur is gebleken dat moskeescholen bijzonder radicale ideeën bijbrengen aan kinderen die er les volgen. Bij VRT NWS vertellen enkele Vlaamse leerkrachten dat zij ook steeds meer de invloed zien van de koranscholen, zelfs al in de kleuterklas.

"Ze maken mij op de speelplaats ook duidelijk dat we gestraft zullen worden door Allah. Wij leven niet volgens hun normen", zo getuigt een leerkracht. "Kinderen vragen mij waarom ik make-up op heb, waarom ik een stuk van mijn been laat zien. Ze vinden dat abnormaal dat ik zo van mijn man naar school mag komen. Er zijn zelfs kleuters die mij daar op aanspreken. Die dat raar vinden. Dat komt zeker voor een deel uit de Koranschool."

"Allah zal de juf straffen"
Koranscholen geven les in het weekend en op woensdagnamiddag. Zij vallen buiten het reguliere onderwijs en krijgen dan ook geen controle van bijvoorbeeld de Onderwijsinspectie. De Gentse imam Khalid Benhaddou stelt daarom voor om ze een leerplan te laten volgen.

"We trekken al heel, heel lang aan de alarmbel. Maak toch werk van didactisch materiaal, zowel voor het officieel als voor het officieus onderwijs", zegt Brahim Laytouss, Onderzoeker en imam in Gent in De Standaard. "Ik gok dat er in ons land zo’n 50.000 leerlingen cultuur en Koranlessen volgen via moskeeën en organisaties. Die jongeren verdienen meer dan een paar versnipperde proefprojecten. Zij verdienen les in een context die pedagogisch ondersteund wordt. Die garantie is er vandaag duidelijk niet. Bij Koranlessen is altijd interpretatie nodig die aansluit bij onze leefwereld."

"Laat ze een leerplan volgen"
"De Moslimexecutieve kan ook niet elke organisatie op het matje roepen, want de Koranscholen beroepen zich op de vrijheid van vereniging", zegt Khalid Benhaddou, de voorzitter van het Platform Vlaamse Imams, bij De Standaard. "Veel Koranscholen zijn verbonden aan moskeeën. En daar knelt het schoentje: als de overheid weigert moskeeën te erkennen, dan heeft de Moslimexecutieve geen enkele hefboom om naar die Koranscholen te stappen. Als die erkenning er wel is, kan ze samen met de overheid voorwaarden stellen aan het Koranonderwijs en zelfs een leerplan opstellen", stelt de Gentse imam voor. "Als de overheid weigert moskeeën te erkennen, heeft de Moslim­execu­tieve geen hefboom om naar Koranscholen te stappen", redeneert Khalid Benhaddou.

De bevoegde Vlaamse minister stonden echter niet meteen te springen om nieuwe koranscholen te erkennen, dat kan nu als een boemerang in het gezicht van onze samenleving terugkeren. "Maar als we zo doorgaan, worden moskeeën, en dus ook Koranscholen, zelfbedruipend, en hebben ze binnenkort zelfs helemaal geen erkenning meer nodig", waarschuwt Benhaddou.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard - VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren