'Geen 1 miljoen, maar 3.5 miljoen besmettingen in België!'
Op donderdag 6 mei bereiken we in België normaal gezien de kaap van 1 miljoen bevestigde coronabesmettingen. In werkelijkheid zijn het er echter nog veel meer, stelt biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven/UHasselt).
"Die 1 miljoen bevestigde gevallen zijn een zeer grote onderschatting", vertelt Molenberghs aan Het Laatste Nieuws. De bevestigde besmettingscijfers die elke dag gerapporteerd worden, zijn immers een stevige onderschatting van de werkelijkheid. "Mensen weten soms gewoon niet dat ze besmet zijn, omdat ze geen symptomen hebben. Of ze voelen wel iets, maar laten zich niet testen. Dat is een realiteit. Als we dat doortrekken tot vandaag zitten we nu vermoedelijk ergens tussen de 3 en de 3,5 miljoen echte besmettingen in ons land."
In 2020 reflecteerden de cijfers zeker niet de werkelijkheid, dit komt door een falend testbeleid, stelt Molenberghs. "Tijdens de eerste golf wisten we aanvankelijk niet hóé we moesten testen en daarna bleken er ook niet genoeg reagentia te zijn. Eind maart en begin april werd zo amper 1 op 50 tot - in het beste geval - 1 op 30 gevallen geïdentificeerd. Naar eind april en mei toe hebben we dat wat op orde gekregen en sindsdien is de schatting dat we eerder richting van 1 op 5 tot 1 op 3 gaan", verduidelijkt Molenberghs bij HLN de cijfers die een vertekend beeld geven.
(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Picture: Unsplash)