Geen vaccin, geen vrijheid?: "Onwettig!"
Een vaccinatiepaspoort zou mensen die reeds volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus meer vrijheid kunnen geven. Deze gevaccineerden zouden bijvoorbeeld al op café kunnen of kunnen genieten van een film in de bioscoop. Iets soortgelijks bestaat al in Denemarken en ook in Duitsland zit het in de pijplijn. Maar is het wel eerlijk en ethisch verantwoord?
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wierp het idee van een vaccinatiepaspoort afgelopen zondag heel enthousiast op tafel. Met een app op de smartphone zouden mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recent negatief hebben getest, en zo naar de kapper of op restaurant mogen gaan. Vervoort vond bijval voor zijn idee bij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Op zijn kabinet benadrukken ze wel dat er enkel een coronapas kan worden ingevoerd als iedereen de kans heeft gekregen op een vaccin én tevens moet er een alternatief zijn voor mensen die zich niet kunnen laten vaccineren. Ook coronacommissaris Pedro Facon ziet muziek in de coronapas: "Vanzelfsprekend zal solide juridische basis nodig zijn, ook om organisatoren die gebruik wensen te maken van vax- of teststatus in te dekken, maar dat er vax- en testpaspoort zal komen, zeker eens volledig - 2 doses - gevaccineerde populatie groeit, leidt voor mij geen twijfel", schrijft hij op Twitter.
In strijd met discriminatiewet
Discriminatie-experte Dominique De Meyst waarschuwt echter dat de mogelijke invoering van een vaccinatiepaspoort voor discriminerende situaties zal zorgen. "Men gaat er van uit dat wie een vaccin gekregen heeft geen COVID-19 heeft en de ziekte niet kan overdragen en dat wie geen vaccin kreeg dat wel doet", legt experte discriminatie Dominique De Meyst uit in De Ochtend op Radio 1. "Maar dat gaat feitelijk niet helemaal op en als we op basis van die informatie groepen in de samenleving anders gaan behandelen, is dat in strijd met de discriminatiewetgeving." Maar dat is niet het enige argument. "We moeten ons ook de vraag stellen of die maatregel niet verder gaat dan nodig is", aldus De Meyst. "Er zijn ook minder ingrijpende manieren om mensen hun vrijheid terug te geven zonder dat we bepaalde groepen gaan discrimineren." Zo mogen we volgens De Meyst van Unia ook niet vergeten dat de vaccinatiecampagne bepaalde bevolkingsgroepen niet bereikt. "Er is bijvoorbeeld een mentale kloof, een digitale kloof, of mensen hebben een bepaalde godsdienstige of filosofische overtuiging over vaccins."
Gelijkekansencentrum Unia vindt het dan ook problematisch dat deze mensen zouden uitgesloten worden van bepaalde goederen en diensten, zoals bijvoorbeeld bankzaken, verzekeringen en huisvesting. De grondrechtelijke bezwaren zullen blijven en er kunnen ook veel bedenkingen gemaakt worden over de bescherming van persoonlijke gegevens, waarschuwt de discriminatie-experte.
(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Pixabay)