Hoofddoek bij MIVB verdeelt Brussel
De Brusselse regering is het niet eens over het dragen van een hoofddoek door bestuurders en het personeel van vervoersmaatschappij MIVB, de grootste werkgever in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Binnen de MIVB geldt het principe van "exclusieve neutraliteit". Dat betekent dat het voor werknemers van de vervoersmaatschappij verboden is om een teken te dragen dat wijst op een geloofsovertuiging, een politieke overtuiging of een filosofische levensbeschouwing. De arbeidsrechtbank veroordeelde de MIVB op 25 mei echter tot een boete van 50.000 euro omdat die een vrouw tot 2 keer toe niet in dienst nam omdat ze een hoofddoek draagt. De vervoersmaatschappij besloot om niet in beroep te gaan tegen deze uitspraak.
"De MIVB is altijd een pionier geweest op het gebied van diversiteit", zegt voorzitter Merlijn Erbuer van dat beheerscomité in het VRT Nieuws. "Het is omdat we op die ingeslagen weg willen verdergaan dat het beheerscomité besliste niet in beroep te gaan tegen de beschikking van de arbeidsrechtbank, ondanks de onvolkomenheden ervan." Het beheerscomité wil het neutraliteitsbeleid van de MIVB nu herbekijken. Op lange termijn is het wel de bedoeling het dragen van bepaalde religieuze symbolen in het bedrijf toe te staan, meldt het beheerscomité. De MIVB wil er immers tegelijk over waken dat de dienstverlening naar het publiek neutraal blijft en dat de vrijheid van meningsuiting van alle werknemers op de werkplek is gewaarborgd.
Intussen moet het Brussels Gewest zich buigen over de kwestie. De Brusselse regering heeft het dossier op haar bord gekregen omdat de regeringscommissaris die naar de MIVB is afgevaardigd bezwaar heeft aangetekend tegen het feit dat geen beroep is aangetekend. De leden van de regering van het Brussels Gewest hebben echter sterk uiteenlopende visies over wat neutraliteit precies betekent en hoe dat concreet kan of moet worden ingevuld.
Minister van Mobiliteit Elke van den Brandt (Groen) predikt een open houding en een goed gesprek. "We gaan deze week binnen de regering in gesprek", zei ze in Terzake. "We weten dat de standpunten verschillen, maar we gaan naar elkaar luisteren en kijken waar we elkaar kunnen vinden. Een regeringscrisis is een groot woord, dit is een belangrijk maatschappelijk debat."
(Skwadra by Tagtik/Source: Terzake - VRT Nieuws/Illustration picture: Pixabay)