Indische variant: van verdacht naar gevaarlijk?
In India neemt het aantal besmettingen met het coronavirus zorgwekkend toe: per dag worden er zo'n 250.000 nieuwe besmettingen met het virus geregistreerd, elke dag sterven er 1.700 mensen in India aan de gevolgen van een besmetting met het virus.
Volgens de cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University zit India momenteel al aan ruim 15,3 miljoen besmettingen, het op een na hoogste aantal besmettingen sinds de uitbraak van de pandemie, na de VS (31,8 miljoen besmettingen).
De enorme toename van het aantal besmettingen heeft te maken met een Indische variant van het virus die mogelijk veel besmettelijker is. Waar die virusvariant door de Wereldgezondheidsorganisatie nog wordt gecatalogeerd als een 'variant of interest' (een potentieel gevaarlijke variant), zou die nu stilaan kunnen vallen onder de noemer van 'variant of concern', een besmettelijkere variant met een ernstiger ziekteverloop, zoals dat ook het geval was met de Britse, Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse variant.
Naast de mogelijk besmettelijkere variant is de snelle verspreiding van het aantal besmettingen in India ook het gevolg van het gedrag van de Indiërs die zich niet meer houden aan de voorgeschreven regels, zoals mondmaskers dragen en afstand houden.
In België werd de Indische variant al gedetecteerd bij vier personen, drie in Antwerpen gedetecteerd en één in Brussel, zo meldde De Standaard eind vorige week.
(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad, Standaard, coronavirus.jhu.edu /Picture: Pixabay)