Jambon: "Covid Safe Ticket op trouwfeest, café of restaurant, dat gaat voor mij te ver"
Vanaf vandaag zijn grote evenementen in open lucht weer toegelaten in ons land, met een publiek tot 75.000 mensen. Organisatoren kunnen er vanaf een publiek van 15.000 mensen voor kiezen om met het Covid Safe Ticket te werken voor alle aanwezigen. In dat geval moet het publiek geen mondmasker meer dragen en geen afstand meer bewaren. Bijkomende voorwaarde is wel dat de overheid van de gemeente waar het evenement plaatsvindt, haar goedkeuring geeft. Vanaf 1 september zal het Covid Safe Ticket ook geldig zijn voor binnenevenementen.
Met je Covid Safe Ticket kan je bewijzen dat je ofwel al zeker twee weken volledig gevaccineerd bent, ofwel recent negatief bent getest, ofwel het voorbije half jaar al eens besmet bent geweest met het coronavirus (via een herstelcertificaat). De negatieve PCR-test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Een sneltest mag ook, maar die mag niet ouder zijn dan 24 uur. Zelftesten worden niet aanvaard. Het Covid Safe Ticket is nodig vanaf 12 jaar. Vergeet zeker je identiteitskaart niet, die heb je nodig zodat de gegevens op je Covid Safe Ticket gecheckt kunnen worden.
Het Covid Safe Ticket mag ook niet gebruikt worden als toegangsbewijs voor horeca, winkelcentra of woonzorgcentra, zoals in sommige andere landen wel het geval is. Wie al volledig gevaccineerd is en al Europees coronacertificaat op de smartphone heeft staan (in de CovidSafeBE-app) of heeft uitgeprint, kan die QR-code dus ook gebruiken om toegelaten te worden op een festival of in een voetbalstadion. Het Covid Safe Ticket mag niet gebruikt worden voor privé events.
Sommige politici pleiten er echter voor om dit Covid Safe Ticket ook op trouwfeesten, personeelsfeesten en andere kleine evenementen in de private sfeer te verplichten. De federale regeringspartijen CD&V en Vooruit pleiten daarvoor. De liberalen en de groenen zijn echter tegen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vindt ook dat het Covid Safe Ticket niet verplicht mag worden op trouwfeesten en andere kleinere evenementen in de privésfeer. "Eigenlijk is de lijn die we als Vlaamse regering verdedigen dat je dat overal kan invoeren waar je ticketcontrole doet. En daar wil ik het onderscheid maken", zei hij in De ochtend op Radio 1. Op trouwfeesten of in de horeca zoals in Frankrijk, dat gaat voor Jambon te ver.
(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Pixabay)