Tagtik

'Kotstudenten, de grote verliezer bij nieuwe lockdown?'

Nu de cijfers steeds slechter worden, dreigt een herhaling van periodieke afwezigheid van studenten op hun studentenkot. “Op voorstel van CD&V heeft de Vlaamse Regering vorig academiejaar studenten een kwijtschelding van de kosten voor nutsvoorzieningen tijdens de afwezigheid door de eigenaars van studentenhuisvesting laten geven,” zegt Vera Jans. “De maatregel was toen niet te voorzien. We roepen op om nu vooruitziend beleid te voeren en een regeling uit te werken,” stelt Brecht Warnez.

De dagelijkse cijfers van de corona-besmettingen geven aan dat het de verkeerde kant uitgaat. Ondanks de goede bedoelingen van de overheid en de grote inspanningen van de onderwijsinstellingen zijn we nog niet verlost van COVID-19.
Vorig jaar werkte de Vlaamse overheid op vraag van CD&V een regeling uit om kotstudenten te ondersteunen door de verbruikskosten van hun studentenkot kwijt te schelden. Veel studenten maakten immers sinds de lockdown in maart en het opschorten van alle fysieke lessen geen gebruik meer van hun studentenkot.

De regeling die vorig jaar werd uitgewerkt vond een ruim draagvlak bij zowel verhuurders als studenten-huurders. Voor huurders zorgde de regeling voor een recht op kwijtschelding als zij konden aantonen dat zij het studentenverblijf effectief hadden verlaten. Voor verhuurders zorgde het voor een duidelijk, afgebakend kader waarbinnen zij gevraagd werden om bepaalde kosten kwijt te schelden.

Vooruitziend beleid
“Anders dan vorig academiejaar weten we nu dat de kans bestaat dat sommige studenten straks voor enige tijd niet op hun kot terecht kunnen,” zegt Vlaams Parlementslid Vera Jans. “We roepen minister Diependale op om een regeling uit te werken om ook dit jaar de de kwijtschelding van verbruikskosten voor studenten mogelijk te maken bij verplichte afwezigheid op hun peda of kot.”

Brecht Warnez: “Het moet de bedoeling zijn dat die nieuwe regeling in werking treedt, als er zoals bij de lockdown in maart op nationaal niveau wordt beslist dat studenten verplicht worden één verblijfplaats te kiezen en ze hierdoor niet meer aanwezig zijn in hun studentenkot.”

Afwezigheid bewijzen
“Er bereikten ons signalen van studenten die vorig academiejaar problemen hadden om hun afwezigheid te bewijzen naar de verhuurder toe. We vragen minister Diependale om in de regelgeving oog te hebben voor het bewijs dat de student zal moeten leveren dat hij zijn studentenverblijf heeft verlaten,” geeft Brecht Warnez aan. In de huidige regeling lag dat minder voor de hand, omdat de nationale verplichting om één verblijfplaats te kiezen al was afgekondigd, nog voor er op Vlaams niveau een regeling over de kwijtschelding van de verbruikskosten was uitgewerkt. “Er is nood aan een duidelijke regeling zodat er zowel voor huurder als verhuurder rechtszekerheid is,” sluit Vera Jans af.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren