Tagtik

"Laat het geen oorlogssituatie worden in de ziekenhuizen"

Een kwart van de bedden op de dienst intensieve zorgen worden vanaf morgen in elk ziekenhuis verplicht vrijgehouden voor coronapatiënten. Dat zijn er 500. Daarnaast worden er 2.000 gewone bedden vrijgehouden voor Covid-patiënten. Op dit moment liggen er reeds zo'n 267-Covidpatiënten op intensieve in België. Experts vrezen echter dat de ziekenhuizen het in de komende maanden moeilijker zullen hebben dan tijdens de eerste coronagolf.

"We moeten COVID- en niet-COVID-zorg combineren, dat wordt een spreidstand. Het personeel zal veel minder beschikbaar zijn. Het is niet zeker dat elke patiënt op de juiste plaats op de juiste manier behandeld kan worden", stelt longarts Eva Van Braeckel bij VRT NWS.

Tijdens de eerste golf waren tijdens de hoogste piek veel meer patiënten opgenomen dan nu, waarom zijn zulke ingrijpende maatregelen dan nodig? "We zien een duidelijke opwaartse trend, maar bovendien: we gaan nu niet zoals bij de eerste golf alle andere zorg kunnen stopzetten", zegt Van Braeckel. "Er is veel bezorgdheid over de collateral damage, uitgestelde ingrepen en behandelingen. We merken nu nog altijd bij 1 op de 2 patiëntencontacten iets van die uitgestelde zorg. We kunnen dat echt geen tweede keer doen. We gaan de twee dus moeten combineren, COVID-zorg en niet-COVID-zorg, en dat gaat een spreidstand worden om dat allemaal te bolwerken", waarschuwt Van Braeckel vandaag bij VRT. Als de ziekenhuizen nog meer overspoeld worden, vreest Van Braeckel meer problemen dan de vorige keer. "Het was toen geen oorlogssituatie, laat ons ervoor zorgen dat dat nu niet het geval wordt."

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren