Politierechters verwachten golf van coronazaken
Vanaf 8 juni herneemt het (nieuwe) normale leven zich opnieuw. Door de vrijheid die de bevolking meer wordt gegund, verdwijnt voor de politie wellicht ook deels de moeilijke taak om meer toezicht te houden op de naleving van de coronamaatregelen. Politierechters verwachten het nu drukker te zullen krijgen als mensen hun coronaboetes zullen aanvechten.
In totaal zijn de voorbije maanden zo'n 110.000 coronaboetes uitgeschreven, zo staat in De Morgen te lezen. Als iemand de boete niet betaalt, beslist het parket of er een vervolging komt bij de politierechter. Die rechters mogen zich aan drukke tijden verwachten.
"Op basis van de huidige trend verwachten we dat de volgende maanden niet minder dan 30.000 dossiers voor de rechtbank gebracht moeten worden", aldus persmagistrate Kristine De Beule in de krant.
Het college van de procureurs-generaal wou coronaboetes laten afhandelen zoals dat nu al gebeurt met verkeersboetes: wie de minnelijke schikking niet betaalt, ziet die verrekend in zijn belastingen. Een voorstel hierover van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) raakte echter niet door het parlement.
De procureurs-generaals schatten in dat de politierechters één jaar lang 15 procent extra vonnissen zullen moeten uitspreken en er dus ook extra zittingen moeten komen. "Een gevaar op verjaring is er niet meteen, want de verjaringstermijn is vastgelegd op vijf jaar. Maar dat neemt niet weg dat de zittingen binnen een redelijke termijn moeten plaatsvinden", aldus De Beule nog.
(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Pixabay)