Stamboom van het virus in ons land diverser dan elders
Alle virussen ter wereld kunnen muteren, telkens dat ze opnieuw worden overgedragen. Zo ook het coronavirus, dat is inmiddels al enkele keren gemuteerd.
Wetenschappers kunnen op basis van verwantschappen in het RNA van het virus alle stambomen van het coronavirus opstellen. Aan het Rega-Instituut van de KU Leuven hebben ze intussen het genoom van 185 stalen op de kaart van België gezet op basis van de woonplaats van de patiënt. Daaruit komen veel verschillende clusters naar voren. Er is dus niet één patient zero in België, er zijn er meer. Dat meldt De Morgen vandaag. "De stamboom van het virus is in België diverser dan elders.", zegt moleculair viroloog Piet Maes (KU Leuven).
Op deze manier kan ongeveer nagegaan worden in welk land de besmette Belgische patiënt het virus heeft opgelopen. Als het genoom van een staal in België sterk lijkt op een staal in China, dan is de kans heel groot dat de Belg uit China kwam of door iemand uit China besmet geraakt is. "Mensen kwamen uit het buitenland en hebben mensen rond hen besmet. In Nederland zie je twee of drie duidelijke clusters, terwijl de stamboom van het virus in België diverser is dan elders." Maes benadrukt dat het een kleine steekproef is, waardoor de resultaten nog kunnen wijzigen.
Uit het onderzoek blijkt dat de eerste verspreidingen van het virus in ons land vooral gebeurde van reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zwitserland en Italië kwamen. De nieuwe stalen blijken eerder te behoren tot de gekende clusters in ons land, binnenlandse besmettingen dus.
(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration Picture: Unsplash)