Vlieghe over stijgende besmettingen: "We zijn te voortvarend geweest"
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een nieuwe besmettingsgolf in Europa. In heel wat Europese landen, waaronder Spanje en Portugal, stijgt het aantal besmettingen opnieuw fors. In ons land evoluren de cijfers voorlopig nog altijd zeer positief. "Al moeten we ook hier realistisch zijn", zegt infectiologe en GEMS-voorzitster Erika Vlieghe (UAntwerpen) in De Ochtend.
"In juli zal de deltavariant ook bij ons dominant worden. Dat wil niet zeggen dat we pijlsnel een toename in het aantal nieuwe gevallen gaan zien, maar wel dat we nog altijd voorzichtig moeten zijn. Veel zal afhangen van ons gedrag: hebben we vaak en veel contacten, dan geven we het virus meer kans om te verspreiden. We moeten daar dus slimmer mee omgaan. Geniet van het EK en van de zomer, maar houd je alstublieft nog aan de maatregelen. Blijf een mondmasker dragen, probeer je contacten zo veel als mogelijk buiten te ontmoeten… Wees voorzichtig", roept Vlieghe op.
De infectiologe benadrukt dat er een driehoeksverhouding is tussen het virus, de vaccinatiegraad en ons gedrag. Die houden elkaar in een greep. Maar als een van de drie sterker wordt, dan krijg je een probleem, zegt Vlieghe.
Grote events zoals het Europees kampioenschap voetbal zorgen voor nieuwe besmettingen. Beelden van duizenden supporters die samen vieren en elkaar in de armen springen, zorgen ervoor dat heel wat kijkers de pandemie niet meer serieus nemen, stelt Erika Vlieghe. "Wij supporteren ook graag, hé. Ik ga vanavond ook kijken naar onze Rode Duivels", zegt Vlieghe in De Ochtend. "Maar binnen de Gems-adviesraad hebben we altijd duidelijk stelling genomen tegen allerlei grote evenementen die niet goed beveiligd zijn. Het verschil tussen wat we enkele weken geleden deden en nu met tienduizenden schouder en schouder naast elkaar zitten en elkaar omhelzen is wel erg groot. We zijn te voortvarend geweest. Als de mensen die beelden zien, nemen ze dat ook mee naar hun dagelijkse leven. Ze denken: het is voorbij. Maar dat is niet zo. Zeker mensen die ter plaatse gaan kijken kunnen de epidemie weer wind in de zeilen geven."
(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Unsplash)