Wereldprimeur in Brussels ziekenhuis
Dokters uit het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek zijn erin geslaagd een baby van 15 maanden van de dood te redden door een therapie met verschillende virussen te gebruiken.
De artsen van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc waren ten einde raad nadat een baby die een bloedvergiftiging op had gelopen na een levertransplantatie, niet meer reageerde op antibiotica. De collega's uit Neder-Over-Heembeek hebben echter al zo'n vijftien jaar ervaring met zogenaamde 'fagen', een cocktail van virussen die agressieve bacteriën aanvallen, en hielpen de jonge patiënt. Ze pasten die therapie met fagen toe op de vijftien maanden oude baby, met succes! Het is de eerste keer dat een klein kind zo’n intensieve behandeling krijgt. "Je kan het vergelijken met precisiebombardementen", zegt Patrick Soentjens, van het Militair Hospitaal, in De Morgen.
Het kindje werd gedurende 85 dagen behandeld met een cocktail van fagen en antibiotica om de tijd tussen de eerste en tweede levertransplantatie te overleven. Dokter Soentjens meldt dat het om een wereldprimeur gaat. "Het is de eerste keer dat een kind zo lang intraveneus behandeld werd met succes", zegt hij.
(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Pixabay)