Tagtik

'Zebravissen bezorgen ons geneesmiddel tegen buikgriep'

Kunnen we weldra buikgriep vermijden dankzij een handig geneesmiddel? Onderzoekers van de KU Leuven hebben alvast een mooie stap voorwaarts gezet in het bestrijden van norovirussen. Norovirussen zijn kleine, zeer besmettelijke virussen die buikgriep veroorzaken.

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een eerste onderzoeksmodel ontwikkeld om het menselijke norovirus te kweken en bestuderen. Dit kan op termijn mogelijk leiden tot een therapie die niet alleen de symptomen van buikgriep bestrijdt, maar ook mensen kan beschermen als anderen in hun omgeving wel geïnfecteerd zijn.

Het team van professor Neyts en dr. Joana Rocha Pereira aan de KU Leuven, in samenwerking met labo van professor Peter de Witte (Moleculaire Bio-ontdekking), heeft een efficiënt model kunnen ontwikkelen om het menselijke norovirus te bestuderen. "De oplossing vonden we bij de larven van zebravissen, die overigens wel vaker gebruikt worden voor andere vormen van biomedisch onderzoek. Eerst isoleren we het norovirus uit de stoelgang van besmette personen. Vervolgens wordt een minieme hoeveelheid van het virus geïnjecteerd in de larven", vertelt het onderzoeksteam.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren