Tagtik

Zo kan je alsnog voor je zomervakantie sparen

Heeft de coronacrisis jou ook financieel stevig getroffen?

Wist je dat maar liefst 41 procent van de Belgen nooit of zelden geld over heeft op het einde van de maand en dus niet kan sparen? Dat blijkt uit de meest recente Financiële GemoedsrustBarometer.

“Nochtans hoeft geld opzijzetten niet onoverkomelijk te zijn. Als je vanaf je 18de elke dag 1 euro opzijzet, heb je na 50 jaar al ruim 18.000 euro gespaard”, zegt Sara Van Wesenbeeck, budgetcoach en auteur van ‘Hack je budget’.

Volgende van haar eenvoudige spaartips helpen jou om heel wat euro’s uit te sparen:

-zet je verwarming een graadje lager dan je gewend bent en je bespaart zo’n 100 euro per jaar. De thermostaat een uur voor je gaat slapen op 15 gr zetten levert nog eens 20 euro op.

-cash betalen zorgt ervoor dat we minder gaan uitgeven dan wanneer we met onze bankkaart betalen. Neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat je hersenen, elke keer je met cash geld betaalt, een soort ‘pijn’ registreren. Deze ‘betaalpijn’ vind je zelf niet prettig en bederft als het ware de pret van het consumeren. Betalen met de kaart of via een app zorgt ervoor dat je die betaalpijn niet voelt en dus je geld makkelijker laat rollen.

Uit onderzoek blijkt tevens dat wanneer we met grote biljetten betalen, meer ‘pijn’ ervaren dan wanneer we betalen met een briefje van 5 euro. Deze tip zullen we na de coronaperiode zeker kunnen toepassen.

-gebruik van producten de helft van wat op de verpakking staat: een half blokje detergent, 50 procent minder tandpasta … “Dat werkt even goed en zo gaan die producten langer mee”, zegt Sara Van Wesenbeeck.

-eet langzamer: wacht alvorens een tweede keer op te scheppen 10 minuutjes. Die tijd heeft je brein nodig om te weten of je maag vol is. Minder eten kost minder geld, en het is goed voor de lijn!

-cadeautjes nemen een grote hap uit ons budget. Hou gedurende het jaar alle aanbiedingen (geschenkideeën) in het oog en koop reeds enkele zaken. Goed voor de portemonnee en het bespaart een hoop stress.

-herbekijk al je abonnementen (tijdschriften, fitness …) eens en vraag je hierbij af of je deze allemaal nog wel nodig hebt, er de tijd voor hebt.

-ga vroeg winkelen: vroeg op de dag met een fris hoofd maken we slimmere keuzes en weerstaan we beter aan allerlei verleidingen dan wanneer we vermoeid zouden winkelen. Ook een kleinere kar of een mandje helpt om minder te kopen. Dit scheelt al gauw 20 à 25 euro.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren