Zo wil men coronavirus op Eurovisiesongfestival buiten houden
Twee jaar geleden sleepte zanger Duncan de overwinning in de wacht op het Eurovisiesongfestival. Dat leverde Rotterdam, met een jaartje pandemievertraging, de organisatie op van Europa's populairste liedjeswedstrijd.
Komende dinsdag vindt de eerste halve finale plaats in concertzaal Ahoy. De Belgische inzending Hooverphonic betreedt als elfde het podium met hun nummer 'The Wrong Place' en strijdt dan tegen onder meer Litouwen en Malta om een plekje in de finale vier dagen later.
De coronapandemie maakte de editie van 2020 onmogelijk. Ook al is de pandemie nog niet voorbij, toch zijn bijna alle deelnemende bands reeds aangekomen in Rotterdam. De beleving voor de delegaties is wel volledig anders dan bij eerdere edities van het liedjesfestijn. "We vragen ze eigenlijk om constant in hun hotel te blijven. Alleen bij programmaonderdelen, zoals repetities en persconferenties, wijken ze daarvan af. Dus geen terrasje pakken, geen feestjes, en niet even winkelen", geeft uitvoerend producent van het Songfestival Sietse Bakker meer uitleg bij de NOS. De delegaties zitten dus als het ware volledig in hun eigen bubbel en verlaten hun hotel enkel om naar Ahoy te gaan. Toch wil de organisatie niet spreken van een 'bubbel'. "Het wekt namelijk de suggestie dat je een volledig afgesloten omgeving creëert, waarin iedereen coronavrij is, en iedereen kan doen wat-ie wil. Maar dat kan niet, want er zijn bijvoorbeeld ook mensen bij het Songfestival betrokken die gewoon thuis slapen, naast hun partner. Daarom dus al die maatregelen om corona buiten de deur te houden."
Daarbij is naast Ahoy een heel testcentrum opgezet. Artiesten, personeel en de pers moeten zich daar elke 48 uur laten testen op het coronavirus. "Ook al ben je negatief, anderhalve meter afstand houden is nog steeds de norm." De organisatie heeft daarnaast ook bijna 200.000 FFP2-mondmaskers aangeschaft. Iedereen in het complex moet die dragen.
Alle artiesten hebben er baat bij dat ze de maatregelen nauwgelet volgen. De gevolgen kunnen immers immens zijn. Wanneer iemand in een delegatie positief test op het coronavirus, mag de hele delegatie immers niet meer optreden in Ahoy. Het land doet dan nog wel mee aan de competitie, maar dan door het tonen van een eerder opgenomen optreden.
Er zijn echter inmiddels al twee coronabesmettingen vastgesteld op het Songfestival in Rotterdam. Na de Poolse delegatie moet ook de IJslandse delegatie in quarantaine. De hele delegatie moet nu in quarantaine en moet een PCR-test ondergaan. Zaterdag raakte al bekend dat een lid van de Poolse delegatie postief testte. Ook die delegatie zit in quarantaine en zal straks niet aanwezig zijn op de openingsceremonie. Het is nog niet bekend of beide landen deze week live zullen mogen zingen.
(Skwadra by Tagtik/Source: NOS/Picture: Facebook Eurovision)