FIFA probeert tijd te rekken over Israëlisch-Palestijns conflict
Op verzoek van de Palestijnen om het Israëlische voetbal te bestraffen voor mogelijke overtredingen van de regelgeving en disciplinaire maatregelen, heeft de internationale federatie geen haast om te handelen. En het is niet waarschijnlijk dat ze erg hard zal toeslaan.
Met de jaren wordt de aardappel heter en heter. De FIFA wordt regelmatig gevraagd om tussenbeide te komen in het Israëlisch-Palestijnse conflict. En elke keer doet de FIFA haar uiterste best om zo ver mogelijk weg te blijven van deze zeer gevoelige kwestie.
Op haar meest recente congres, dat op 17 mei in Bangkok werd gehouden, ontving de FIFA een nieuwe klacht van de Palestijnse voetbalbond tegen haar Israëlische tegenhanger. Het ging om anti-Palestijnse uitingen in een aantal Israëlische stadions (spandoeken, gezangen, enz.) die ongecontroleerd zouden zijn gebleven. Maar ook de deelname van een aantal (niet toonaangevende) clubs aan Israëlische kampioenschappen, ook al bevinden ze zich in bezet gebied (d.w.z. Palestijns gebied) volgens de definitie van de Verenigde Naties.
In haar statuten vereist de FIFA de toestemming van de betrokken federatie. Cardiff neemt bijvoorbeeld deel aan het Engelse kampioenschap (D2) na een officieel verzoek van de bond uit Wales aan zijn Engelse collega.
De FIFA heeft na haar congres voorzichtig een rapport laten opstellen door twee advocaten, dat we konden raadplegen. “Na een juridische beoordeling van de toepasselijke regels, zowel onder de Zwitserse wet als in overeenstemming met de FIFA-reglementen”, beveelt het rapport aan dat eventuele excessen worden behandeld door de tuchtcommissie van de internationale federatie en dat de kwestie van de clublocatie wordt behandeld door de governancecommissie. Tijdens de vergadering van 3 oktober volgde de FIFA-raad deze logica. Vooral omdat de raad zelf geen beslissing hoefde te nemen en de raad wat tijd kreeg om op adem te komen in een tijd waarin de situatie op het terrein steeds dramatischer wordt.
Volgens bronnen dicht bij de zaak moeten we geen spectaculaire beslissingen verwachten, zoals de schorsing van de Israëlische federatie, wat zijn Palestijnse tegenhanger graag zou zien. We hoeven ook niet te verwachten dat de Israëlische nationale teams buitenspel worden gezet, zoals de Russen na de invasie van Oekraïne in februari 2022. De FIFA wijst er vaak op dat er zo’n 70 conflicten tussen landen in de wereld zijn.
In het tijdperk van voorzitter Sepp Blatter (1998-2015), die sympathieker stond tegenover de Palestijnse zaak, werd er geen krachtige beslissing tegen Israël genomen, omdat de FIFA al op zoek was naar compromissen en manieren om tijd te rekken. Maar zelfs als ze niet zijn wat de Palestijnen hadden gehoopt, zullen er ongetwijfeld sancties worden opgelegd door de tuchtcommissie voor de geconstateerde excessen zonder echte reactie van de Israëlische bond. En clubs in bezet gebied zouden gedwongen kunnen worden om niet meer in Israël te spelen. Beslissingen moeten tegen het einde van het seizoen worden genomen. En omdat ze niet noodzakelijkerwijs alle betrokken partijen zullen bevallen, zal er beroep tegen worden aangetekend, wat de mogelijke toepassing nog meer zal vertragen.
(Etienne Moatti/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)