Tagtik

Jarno Widar (18), bijzonder talent aan de start van de Ronde van de Toekomst

De Ronde van de Toekomst, die zondag van start gaat en bijzonder bergachtig is, moet de bevestiging brengen voor het Belgische goudklompje Jarno Widar.

Bij elke editie wordt de erelijst bekeken om na te gaan wie eerder de Ronde van de Toekomst heeft gewonnen, een ronde die altijd een renner onder 23 jaar kroont na een zeer veeleisende week. Isaac Del Toro (UAE Emirates) en Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a bike) zijn de meest recente winnaars en hun resultaten bij de twee beste ploegen ter wereld bevestigen al bepaalde verwachtingen. Iets verder terug, in 2018, schitterde Tadej Pogacar hier voordat hij prof werd, in een lijn van toekomstige Tour de France-winnaars die in 1964 begon met Felice Gimondi.

Het parcours van deze 60e editie, met de proloog van zondag in Sarrebourg (Moezel) als enige vlakke dag, omvat bijzonder veel klimwerk in slechts zeven wedstrijddagen tot aan de Colle Delle Finestre in Italië komende zaterdag. Hier zal zeker een toekomstige grote klimmer opvallen.

Degene aan wie we op dit moment denken is vrij klein (1,66 m en 52 kg) maar eet alles op wat op zijn pad komt: de Belg Jarno Widar (18), van de Lotto-Dstny ploeg (*), net uit de junioren, die dit seizoen Giro Next Gen en Tour of Valle d’Aosta heeft gewonnen. “Hij is de grote favoriet,” geeft Pierre-Yves Chatelon, coach van de Franse U23-ploeg, toe. “Maar hij is erg jong en we hebben gemerkt dat hij al problemen heeft gehad (13e in de Giro della Lunigiana in augustus vorig jaar). En vaak zijn de lessen van de Giro Next Gen niet dezelfde als die van de Ronde van de Toekomst. Ik heb liever dat ze het bordje van de favoriet op hem plakken om hem in de val te lokken!

En om dit te bereiken heeft de Bleuets-coach een plan bedacht met drie dreigingen: Mathys Rondel (20, Tudor), die de ervaring heeft om 6e te worden in deze wedstrijd vorig jaar, Léo Bisiaux (19, Decathlon-AG2R La Mondiale), een veldritwonder die van plan is om zijn stempel te drukken op de weg, en Brieuc Rolland (20, Groupama-FDJ), een regelmatige klimmer die de Course de la Paix won in juni. "De omstandigheden van de wedstrijd en de stand in de bergen zullen de hiërarchie bepalen,” legt Chatelon uit. "Ik speel het liever op die manier, vooral in vergelijking met andere teams die maar één man hebben voor het algemeen klassement. Dat is een van onze sterke punten."

De eerste twee heuvelachtige etappes, op maandag en dinsdag, die nog niet op maat van de klimmers zijn, bieden een kans om meer te weten te komen, hoewel Widar op zijn hoede zal moeten zijn, omdat zijn belangrijkste zwakte is zijn positionering is. Goed ondersteund door de Belgen, zal de Vlaming ook het doelwit zijn van een Spaans team met verschillende gevaren. Pablo Torres (18, UAE) en Pau Marti (19, Israel-PremierTech), 2e en 3e in de Giro Next Gen, zijn op papier zijn grootste rivalen.

Om nog maar te zwijgen van een groot aantal outsiders: de Nederlandse Darren Van Bekkum (22, Visma-Lease a Bike), die Widar al heeft verslagen in de Ronde de l’Isard, de Tsjechische renner Pavel Novak (19, MBH Bank Colpack Ballan) en een veelzijdig Italië (Ludovico Crescioli, Florian Samuel Kajamini, Alessandro Pinarello).

De Sloveen Gal Glivar (22, Conti UAE), “de leerling van Pogacar” volgens Chatelon, die onlangs 2e werd in zijn nationale kampioenschap bij de elite, zouden we ook moeten zien in bepaalde etappes. Op een vergelijkbare manier trekt Antonio Morgado (20) uit Portugal, al een World Tour-renner met UAE, veel aandacht en stimuleert het debat over de relevantie van de deelname van profs aan zo’n jongerenrace.

Hoewel hij geen profcontract heeft, schitterde de Zweedse kampioen tijdrijden Jakob Söderqvist (21, Lidl-Trek) bij de grote jongens in de Tour de la Provence in februari met een 2e plaats in de proloog. Vandaag, voordat de Ronde in de handen van de klimmers gaat, is de toekomst aan hem.

(Luc Herincx/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

 

Ook dit kan u interesseren