Waarom de zomertijd slecht is voor de gezondheid
Via een bevraging zal premier Charles Michel wellicht van de Belgische bevolking willen weten wat hun voorkeur wegdraagt: overstappen naar de zomertijd of naar de wintertijd. De EU wil het tweejaarlijks wisselen van de tijd immers afschaffen.
De kans is groot dat u voor de zomertijd zal kiezen, want die staat synoniem met meer zon, mooi weer en gezellige avonden in de tuin of op het terras. Toch is permanent overschakelen naar de zomertijd niet goed voor de gezondheid, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
De zomertijd verschilt immers twee uur van de standaardtijd, de tijd die we zouden moeten volgen volgens het draaien van de aarde. Onze biologische klok verschilt zo erg veel van het uur op onze horloges.
"In de zomertijd moeten we een uur eerder opstaan dan onze biologische cyclus aangeeft. Ons lichaam is nog niet wakker", aldus Bert van der Horst, specialist in de chronobiologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, bij Het Belang van Limburg. "We staan eerder op, maar gaan niet eerder naar bed. Zo bouwen we slaaptekort op en dat houdt gezondheidsrisico’s in zoals een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes."
(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)