Tagtik

'Belgische militairen verkochten ook wapens, munitie en drugs aan maffia'

Het stormt hevig in het Belgische leger.

"Ik heb jullie samengeroepen om jullie te informeren over een aantal feiten die de jongste tijd aan het licht zijn gekomen. Eind 2023 ben ik ingelicht over wantoestanden bij het vierde bataljon." Zo begon Belgisch minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) donderdagochtend de persconferentie, waar ze samen met legerbaas Michel Hofman tekst en uitleg gaf bij een "groot schandaal" binnen Defensie. Ook viceadmiraal Jan de Beurme, de inspecteur-generaal van Defensie, was donderdag aanwezig op dit uitzonderlijke persmoment.

Geweld, machtsmisbruik en seksueel ongepast gedrag
Volgens bronnen van De Morgen gaat het om grootschalige mistoestanden binnen het 4de Bataljon Genie in Amay, nabij Luik. Volgens een intern onderzoek dat maanden geleden al zou opgestart zijn, deden zich schrijnende toestanden voor. Er zou sprake zijn van machtsmisbruik, ongeoorloofd geweld, en seksueel ongepast gedrag op grote schaal. De feiten zouden zich hebben voorgedaan bij ontgroeningen of integratie- en kennismakingsactiviteiten. Het gaat zowel om actieve betrokkenen als om mensen die toekeken en niet ingrepen.

"De voorbije weken en maanden hebben de chef defensie en inspecteur-generaal de nodige onderzoeken geleid en werden maatregelen genomen om personen te beschermen en te vermijden dat dit nog zou voorkomen. Het welzijn van onze mensen is onze prioriteit. Enkele militairen werden preventief geschorst, anderen werden overgeplaatst. Het gaat om enkele tientallen militairen, ervaren en minder ervaren", geeft de Belgische minister meer uitleg op de persconferentie.

Het 4de Balatjon Genie werd volledig opgedoekt, het gaat om een dertigtal militairen. "Wat is gebeurd is onaanvaardbaar. Binnen defensie is geen plaats voor gelijk welke vorm van seksisme, extremisme en racisme. Dergelijk gedrag zal nooit worden getolereerd. Dit is een strenge maatregel en een sterk signaal, maar wat er gebeurd is, is onacceptabel", aldus Dedonder. 

De minister ging verder in detail omtrent de feiten: "Er is sprake van vernederende behandeling, mishandeling en geweldpleging, chantage, bedreigingen tussen soldaten, groepsdruk en de verplichting om te zwijgen. De betrokkenen zijn officieren, onderofficieren, vrijwilligers, ervaren soldaten en minder ervaren soldaten."

Legerbaas Hofman staat haar bij: "Zodra wij kennis hebben genomen van de feiten, hebben we een onderzoek opgestart. De nodige partijen werden meteen ingelicht en we hebben voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals het verwijderen van militairen uit het bataljon, het verwijderen van militairen uit de eenheid en herschikken van detachementen."
Een tiental militairen werd geschorst en een heel peloton werd inmidels ontbonden.

Wapens voor de maffia
Het federaal parket voert trouwens nog een apart onderzoek naar enkele leden van het vierde Bataljon Genie. Zij zouden immers onderdelen van militaire wapens hebben verhandeld aan leden van de Albanese en Tsjetsjeense maffia, zo verneemt de redactie van HLN. Ook zouden de militairen hen soft- en harddrugs hebben verkocht. 

(Tagtik/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren