Tagtik

Hebben dolfijnen de gaspijpleiding gesaboteerd?

De sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee blijft de gemoederen bedaren. Er werden inmiddels al vier lekken vastgesteld in de nieuwe stalen pijpleidingen met een fors betonnen omhulsel die zijn gebouwd om de elementen te weerstaan. Het gaat volgens experts duidelijk om sabotage. Het Westen en de VS wijzen naar Rusland, Poetin wijst op zijn beurt naar de VS. Meer onderzoek moet duidelijkheid brengen. Maar hoe werden die lekken eigenlijk veroorzaakt?

Een mogelijke piste is die van oorlogsdolfijnen. De Britse militaire inlichtingendienst gaat ervan uit dat explosieven op afstand tot explosie zijn gebracht. En de plaatsing van die explosieven kan wel eens door dolfijnen gebeurd zijn. En dat kan al maanden of zelfs jaren voor de Russische inval in Oekraïne gebeurd zijn, schrijft Mirror. 

De Russische marine zette alvast dolfijnen in om de belangrijkste marinebasis van Sebastopol aan de Zwarte Zee te beschermen. De dolfijnen werden ingezet om mijnen en vijandige duikers op te sporen. Er is prake van twee dolfijnen en deze zouden pas sinds het begin van de Russische invasie in de havenstad aanwezig zijn. De dieren zouden een camera en of een wapen op zich dragen. Dit bestuurt de Russische marine dan vanop afstand.

Russische of Amerikaanse dolfijnen?
De Russen gebruikten in het verleden al zeezoogdieren bij Defensie. Zo vonden vissers in Noorse wateren drie jaar geleden bijvoorbeeld al een beloega, een witte dolfijn, met vermoedelijk Russisch spionagemateriaal om de nek. Een jaar later toonde satellietbeelden ook de mogelijke inzet van Russische dolfijnen in de haven van Tartus in Syrië. Maar ook de Amerikanen hebben een programma om dolfijnen te trainen voor oorlogstaken.

Het is eigenlijk helemaal niet zo raar dat dolfijnen ingezet worden bij specifieke missies. "Het leger gebruikt dolfijnen inderdaad al langer. Ze zijn zeer intelligent, slimmer dan honden zelfs, gemakkelijk af te richten en belangrijk: ze hebben zintuigen die bij ons minder of zelfs niet ontwikkeld zijn! Dolfijnen en walvissen hebben een echolocatiesysteem waarmee ze bijvoorbeeld voorwerpen kunnen inspecteren", verklaart marinebioloog en dolfijnexpert Jan Haelters bij VRT NWS.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC - VRT NWS - Mirror/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren