Tagtik

Wat doet China met die berg aan COVID-afval?

Elke dag voert China miljoenen PCR-tests uit. De keerzijde is echter dat dit zero Covid-beleid voor een enorme hoeveelheid medisch afval zorgt.

China is het laatste grote land dat nog steeds met draconische maatregelen elke besmetting probeert te voorkomen, om te vermijden dat de ziekenhuizen zouden worden overspoeld met coronapatiënten. Onder meer met verplichte quarantaines en gelokaliseerde opsluitingen worden Chinese burgers in bepaalde Chinese regio's en steden gemanaged.

Steden over het hele land wemelen nu van kleine prefab-gebouwen of kleine tenten die gratis PCR-testen aanbieden. En honderden miljoenen mensen zijn verplicht om regelmatig, zelfs dagelijks, getest te worden.

Deze PCR-tests creëren echter een enorme hoeveelheid medisch afval die wordt omgezet in een economische last die voor lokale autoriteiten moeilijk te dragen is. "De hoeveelheid medisch afval die dagelijks wordt gegenereerd, is bijna ongekend in de menselijke geschiedenis", zegt Yifei Li, een milieudeskundige aan de New York University in Shanghai.

Om dagelijks enkele tientallen positieve gevallen op te sporen, betaalt China tegenwoordig een onevenredige milieurekening met een gigantische berg buisjes, wattenstaafjes, verpakkingen en andere medische pakken. Medisch afval dat, als het niet op de juiste manier wordt gerecycleerd, uiteindelijk de bodem en waterwegen zal vervuilen.

Om de omvang van het aldus gestelde milieuprobleem te situeren, berekende AFP dat alleen al voor de stad Shanghai 68.500 ton medisch afval werd geproduceerd tijdens de lockdown in de stad tussen half maart en begin juni. Wetende dat de pandemie meer dan 2 jaar geleden startte in dit enorme land...

(Skwadra and LpR by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren