Ananas op een pizza? Niet voor Italianen!
Begint u al te watertanden bij de gedachte aan een pizza Hawaii? Dan is de kans groot dat u waarschijnlijk geen Italiaanse roots hebt want ananas toevoegen aan een pizza is geen Italiaanse traditie.
Op een pizza Hawaii tref je tomatensaus, kaas, ham en ananas aan. Het is de ananas die deze bijzondere pizza haar naam geeft, naar Hawaii, de Amerikaanse staat waar veel ananas wordt gekweekt.
Een pizza Hawaii wordt in Italië gezien als fout en deze stamt dan ook niet uit de Italiaanse culinaire traditie. De pizza Hawaii werd immers in de jaren 1960 bedacht door de naar Canada geëmigreerde Griek Sam Panopoulos die met zijn twee broers een restaurant in Chatham (Ontario) exploiteerde. Mogelijk was hij hiertoe geïnspireerd door zijn ervaring met het bereiden van Chinese maaltijden waar zoete en zure smaken worden gecombineerd. Het experiment, met ananas uit blik op een pizza met ham, sloeg aan en de pizza werd wereldwijd een standaardonderdeel op het menu van pizzeria's.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)