Tagtik

Ben jij ook te lui om aardappelen te schillen en koken?

Wist je dat slechts 1 op de 8 Belgen nog zijn aardappelen schilt en kookt? In veel supermarkten zijn zelfs de grote verpakkingen verdwenen en op restaurant is deze typische Vlaamse kost nog moeilijk te verkrijgen. Waarom bereiden Belgen niet meer die klassieke gekookte aardappelen?

Heel simpel: veel te tijdrovend en er bestaan heel wat lekkere alternatieven. Enkele bereidingen houden gelukkig nog stand en zijn zelfs aan een opmars toe: aardappelen in de oven, krieltjes in de wok en stoomzakjes.

Waar kiest de Belg dan voor ter vervanging van die geschilde en gekookte aardappelen?
Pasta, rijst, noedels, couscous, quinoa …
Maar velen kiezen ook voor groenten als de perfecte vervanger voor die gekookte aardappel.
Wie écht voor koolhydraatarm wil gaan, kan bijvoorbeeld kiezen voor koolraap, koolrabi of peterseliewortel. Deze laatste bezit héél weinig koolhydraten!
Volgende groenten doen het ook heel goed:
-wortelen: je kan er heerlijke wortelpuree van maken die je op smaak brengt met je lievelingskruiden
-knolselder: je kan deze verwerken tot puree, kroketjes en zelfs frietjes
-aardpeer: heeft een lichtzoete en nootachtige smaak
-pastinaak: heeft een licht anijsachtige smaak en daardoor heerlijk te verwerken tot puree of in de soep. Ook pastinaakfrietjes zijn een topper
-bloemkool: hier kan je bijvoorbeeld rijst of risotto van maken
-pompoen: deze lichtzoete en heel veelzijdige groente is heerlijk bij herfst- en winterkost. Maar ook in desserts, soepen en salades

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren