Tagtik

Controleer jij het gewicht van je bakje aardbeien?

Het is volop de tijd van die lekkere aardbeien! Meestal pikken we al eens een aardbei uit het bakje voor we er mee thuiskomen. Maar controleerde jij al eens het gewicht van zo’n bakje?

Aardbeien worden verpakt in bakjes (in het jargon ook ‘punnets’ genoemd) van 500 gram. Zo zou het alleszins toch moeten. Een consument kwam tot de vaststelling dat er geen 500 gram in zat, maar wel amper 400 gram. Nadat ze dit deelde in een Facebook-groep, bleek zij niet de enige te zijn die dit al vaststelde. Het regende reacties en verklaringen!

Klanten
Sommige klanten pikken een aardbei of twee uit een ander doosje om er zo zelf meer te hebben. Ook denken sommige klanten dat ze er gewoonweg even mogen van proeven. Hanne Poppe van Colruyt verklaart dit in Het Nieuwsblad: “Anders dan bijvoorbeeld bananen worden aardbeien die je bij ons koopt inderdaad niet gewogen aan de kassa. We vertrekken vanuit het vertrouwen in de klant. Het aantal gevallen waar iets misgaat of waar sprake is van misbruik is zeer klein. Een tip: er is een weegschaal in onze versmarkt, zodat de klant kan dubbelchecken of zijn bakje wel 500 gram weegt.”

Veiling Hoogstraten
Jan De Wilde: ”Sommige retailers laten hun aardbeien inpakken, ‘sealen’, om zeker te zijn van het gewicht. Dan kun je er geen aardbeien uithalen en ben je als klant zeker dat er 500 gram in zit. Maar andere verkopers doen dat niet. In dat geval garanderen wij bij de keuring dat elke doos van 8 bakjes minimaal 4 kilogram aardbeien bevat. En dan is het nooit uitgesloten dat er al eens een bakje van 450 gram of zo tussen zit.”

Ruiken
Lidl kiest bewust voor gesloten verpakkingen. “Zo is de klant zeker dat hij 500 gram heeft. Bovendien is het veiliger voor het transport, het stapelt efficiënter en beschermt de vrucht beter”, zegt woordvoerder Isabelle Colbrandt. De geperforeerde verpakking zorgt ervoor dat er geen kwaliteitsverlies is.
Colruyt sluit de bakjes niet af omdat ze de keten van veld tot winkel zo kort mogelijk willen houden. Dit komt de versheid en houdbaarheid ten goede, onnodig plastic wordt vermeden en je ruikt de aardbeien al van ver.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren