Daarom laat je de bladeren best liggen op het kerkhof
Tijd om wat klusjes in de tuin uit te voeren? We schrappen alvast één tijdrovende taak van uw lijstje! Nu de herfst volop in het land is en de bomen hun bladeren meer en meer verliezen, worden harken, kruiwagens, bladblazers … bovengehaald. Hiermee gaan we dan de vallende bladeren te lijf! Op de Leuvense Stadsbegraafplaats heeft men het anders aangepakt: men laat er de bladeren gewoon liggen.
Dit is geen gemakzucht, maar dient om de prachtige bomen op deze begraafplaats te beschermen. De aangestelde landschapsarchitect stelde vast dat de bodem op deze plaats er niet goed aan toe was. Eigenlijk vormen vallende bladeren een belangrijke voedingsstof voor de bodem, waar bomen op hun beurt voedsel (en ook water) uit oppompen om te groeien. Dat gaat zo: op de bodem worden de herfstbladeren door allerlei micro-organismen en insecten omgezet in humus. Die humus zit vol voedsel voor planten en bomen, en houdt het water dat via regen in de bodem komt goed vast. De vallende bladeren activeren ook het bodemleven, waardoor de bodem gezonder, rijker en voedzamer wordt. En op een gezonde bodem groeien gezonde bomen. Op een bodem die niet gezond is, krijgen bomen het steeds moeilijker om te groeien.
Dus wanneer je de bodem niet wil beroven van haar natuurlijke meststof, dan stop je beter met alle afgevallen bladeren op te ruimen op plaatsen waar bomen groeien.
Uiteraard blijft het belangrijk om bladeren te ruimen op bv. paadjes zodat deze begaanbaar blijven.
Dus: laat de natuur haar werk doen en laat de bladeren liggen waar het kan!
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)