Dankzij deze gouden tip leef je langer
Wie wil dit niet: langer leven! We weten allemaal dat gezonde voeding, voldoende bewegen … van levensbelang zijn voor onze gezondheid. Maar er is nog een belangrijk aspect dat we kunnen toevoegen: doelen stellen! Een gevoel van doelgerichtheid zorgt ervoor dat je jaren kan toevoegen aan je leven, ongeacht wat het doel precies is, zegt het onderzoek.
Uit een studie bij 7.000 mensen, gepubliceerd in Psychological Science, blijkt dat doelgerichtheid een vroege dood kan voorkomen. Deze studie volgde de lichamelijke en geestelijke gezondheid van meer dan 7.000 volwassenen van 20 tot 75 jaar. Deze mensen werden 14 jaar later opgevolgd en wat bleek: zij hadden hun tegenhangers overleefd!
Dr. Patrick Hill, van de afdeling psychologie van de Carleton University in Canada, zegt dat de notie van een leven met een doel – het stellen van grote doelen die jouw dagelijkse activiteiten sturen – op een aantal fronten beschermend leek te zijn. “In deze studie gaat het over sterfte, maar andere studies hebben aangetoond dat mensen ook een betere gezondheid rapporteren,” vertelt hij. “Er is duidelijk een voordeel aan het gevoel van richting of het gevoel dat je doelen hebt om je dagdagelijkse leven te sturen.”
Hoe bepaal je nu dat doel?
Hiervoor is het nodig om jezelf deze volgende 5 vragen te stellen:
1) Wat zijn mijn waarden? Denk dus na wat voor jou het meest betekent in jouw leven. Wat is voor jou écht belangrijk: expertise, onafhankelijkheid, stabiliteit, creativiteit, helpen, uitdaging, balans … Wees hierbij eerlijk met jezelf!
2) Wat zijn mijn sterktes? Bezit jij ‘de gave van het woord’? Of kan jij goed technische problemen oplossen? Of bezit jij een open geest? De moeite waard om jouw sterktes eens op te lijsten. Een doel dat gebruik maakt van deze sterkte is beter dan een doel dat dat niet doet.
3) Wat doe ik graag? Denk bijvoorbeeld aan die zaken die je doet waarbij de tijd voorbijvliegt voor jou. Of wat deed je in jouw kindertijd? Het kan helpen om passies te herontdekken die we vergeten waren. Misschien tekende je graag of herstelde je graag meubels. Probeer manieren te vinden om deze passies nu opnieuw te kunnen inzetten.
4) Hoe wil ik dat mijn ideale dag er uitziet? Welke zaken zal ik doen en wanneer? Hierbij is het opstellen van een dagschema een goed idee.
5) Wat heb ik nodig om dat doel te bereiken? Zal ik genieten van het onderweg zijn naar dit doel? Bereikbare doelen passen bij wie je bent, bij wat je goed kan en wat je van het leven verwacht. Gun jezelf de tijd om hierover na te denken en kijk diep vanbinnen. Zorg dat je eerst jezelf kent, en kies dan pas je doelen.
(Skwadra by Tagtik/Source: SenMagazine/Illustration picture: Pixabay)