Detoxen: zinvol of kwakzalverij?
De derde maand van het jaar is bijna gestart, en dan gaan we massaal ‘detoxen’. Het is tegenwoordig een enorme hype geworden om aan detoxen te doen.
Detoxen betekent het ontgiften/reinigen van het lichaam. Stoppen met roken en zo weinig mogelijk alcohol drinken is een heel goede manier om te detoxen. Heel wat celebrities promoten echter het gebruik van sapjes, thee, en onlangs zelfs klei om het lichaam te detoxen.
De detox-rage speelt ook in op onze innerlijke ‘smetvrees’. Alsof we écht moeten gaan ‘ontgiften’.
Neem het gif weg waarmee we onszelf het vaakst en het meest grootschalig verontreinigen: alcohol. De lever begint onmiddellijk met de afbraak ervan. Drie dagen na een drankuitspatting is het lichaam weer in ere hersteld en zijn de alcoholsporen uitgewist.
Zin of onzin?
Voedingsexperte Karolien Olaerts deelt haar visie op de 'detox' in Goed Gevoel: “Laat je vooral geen detoxmethodes aanpraten, het heeft helemaal geen zin om voedingsgroepen te schrappen, klei te eten, een sapjeskuur te volgen of je mond te spoelen met olie. Ons lichaam is perfect in staat om zichzelf de hele dag door gezond te houden en zich te ontdoen van mogelijke schadelijke stoffen.” Als je een goed functionerende lever en nieren hebt, is je belangrijkste ‘detoxmethode’ immers continu actief. Ook je longen leveren hun bijdrage door CO2 uit te ademen en je huid door te zweten. Je hebt dus echt geen dure detoxkuur nodig, benadrukt Olaerts.
Schuldgevoel sussen
“Natuurlijk is zo’n detoxperiode een middeltje om ons schuldgevoel te sussen. Maar zo werkt ons lichaam niet. Luister wel naar de natuurlijke reflex van je lichaam. Als het vraagt om lichter en gezonder eten en meer fruit en groenten, dan is dat zeker een goed plan, maar extremen zijn écht niet nodig”, maakt de voedingsexperte duidelijk in Goed Gevoel.
(Skwadra by Tagtik/Source: Goed Gevoel/Illustration picture: Unsplash)